Trädgårdsresa 17 Augusti 2019

Följ med oss till västra Skåne där vi tittar på fyra olika trädgårdar, äter god mat och har trevligt!

 

Första trädgården hittar vi nära Anderslöv i ett litet samhälle där familjen Lorimer bor i ett 1800-tals hus. Trädgården, som är ca 2700 kvadratmeter, har inte funnits alls lika länge som huset och delar har tillkommit i omgångar när huset bytt ägare. Under 10 år har Lorimers med träd, häckar, buskage, ros- och perennrabatter växthus och mycket annat skapat en riktig Cottage Garden. Trädgården består av en vildare och en mera kontrollerad del där köksträdgården är viktig. Instagram Lorimersgarden.

 

Vi åker söderut och besöker Mona Wembling och hennes man, båda landskapsarkitekter. Trädgården ligger nära Smygehamn. Den 3000 kvm stora tomten har under 25 år bitvis utvecklats. På tomten huserar även fem hönor och två katter. Mycket är gjort men massor kvarstår. De använder sig av trädgårdens som ett arbetsredskap, provar testar, planterar och bygger. Här finns mycket att se och lära. Se. http://wembling.com/

 

 

 

Sedan väntar Anita på Börringekloster, café & restaurang med ekologisk och närproducerad mat. Vi blir serverade en lunchbuffé.

 

 

 

 

Sven-Ingvar Anderssons trädgård i Dalby. Han var landskapsarkitekt och professor i Köpenhamn. När han sökte ro i sitt liv så drog han sig tillbaka till sin egen trädgård strax utan för Lund på gården Marnas. Den blev hans experimentverkstad. Här fick han inspiration och idéer till de offentliga platser han formade runt om i världen. På sin gård kunde han ta ut svängarna ordentligt och helt hänge sig åt dialogen mellan människan och växtligheten. Vi har ingen guidning här, gå därför gärna in på www.marnasgarden.com och se filmen om trädgården som berättas med hans egna ord. Mycket vacker film på 20 min.

 

 

I Dalby väntar också dagens sista trädgård, som ägaren Maria Dremo beskriver så här: ”Min trädgård är formstark, grön, vacker året om och lättskött. Trädgårdenär indelad i flera rum och i skrivande stund bygger vi ett efterlängtat växthus/glashus som mest är till för att vara i. Växthusbygget har inneburit en del förändringar i trädgården, tex tog vi bort gräsmattan i höstas.”  Trädgården är ca 400 kvadratmeter stor och belägen i ett villaområde byggt på 70-talet. Bilder från trädgården finner du på Instagram @mariapaalmbacken eller på bloggen www.almbacken.se

 

 

Resefakta

LÖRDAG 17 augusti 2019 utgår bussen från Simrishamn Station (vid polishuset) kl 08.00 med beräknad återkomst till Simrishamn ca kl 18.00. Bussen är blå och märkt Kiviks Taxi.

Pris: 750:- för medlemmar, 850:- för icke medlemmar. I priset ingår transport, guidning och inträden i trädgårdarna. Förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch. I priset ingår vatten/lättöl som måltidsdryck.

Anmälan mailas till info@osterlenstradgardssallskap.se . Skriv namn och telefonnummer samt om det finns eventuella allergier. Du får ett svarsmail med uppgifter om inbetalningen. Vid eventuella frågor går det bra att ringa Elsebet Borg på 070-54 66 515.

OBS! Sista anmälningsdag 1 juli 2019 – begränsad antal platser.

                                          Varmt välkommen!