Program 2017

Välkomna – vår och sommar 2017!

 

Onsdag 15/2 kl. 19:00 Frågor till expertpanelen

Vilken planta passar här? Hur mycket skall jag gödsla grönsakerna? Vad skall jag jordförbättra med? När kan jag flytta plantorna? Hur ska jag göra i långa torkperioder? Vi trädgårdsägare får ta ställning till många frågor. Denna kväll får vi svar på våra frågor, då vi samlat tre experter med kunskap inom olika områden. Ta med papper och penna och kom och lär er mer om trädgårdens skötsel. Expertpanelen består av: Lena och Kjell Åberg, Åbergs plantskola Ystad samt Eva Mathiasson, trädgårdstekniker och författare.

Plats: Österlens museum i Simrishamn. Inträde: Medlemmar 30 kr, övriga 80 kr. Fika 20 kr. Växtlotteri!

Onsdag 15/3 kl. 19:00 ÅRSMÖTE och Trädgårdslegender

Kom och låt dig inspireras av journalisten Lisa Ising som i sin bok ”Trädgårdslegender” tar oss med till några av Sveriges mest passionerade trädgårdsprofiler och formgivare. Tillsammans går vi på blomstervandringar och trädgårdskalas, rensar ogräs och åker lastbil.  Framförallt pratar vi trädgård.

Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Fritt för medlemmar, vi bjuder på fika. Övriga 80 kr och fika 20 kr. Växtlotteri!

Onsdag 19/4 kl. 19:00 Rosor i ett sammanhang

Lycklig över en nyförvärvad ros, kommer man hem och börjar se sig omkring i trädgården. Var skall den stå? Kvällens föreläsare Carina och Christer Svensson, ägare till den kända rosenträdgården i Onslunda, ger förslag på hur man kan tänka för att få rosorna in i ett sammanhang. Blir man förtjust i sin nya ros och vill ha flera, visar de hur sticklingsförökning går till.

Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, övriga 80 kr. Fika 20 kr. Växtlotteri!

 

Lördag 6/5 kl. 11:00 -13:00 Eva Fristedt visar vårlökar i museiträdgården.

 

Söndag 7/5 kl.11:00 Besök på Cedergrens plantskola i Råå Resan är inställd pga få anmälningar

Vi besöker en historisk plantskola med ett mycket stort sortiment av clematis, gammaldags rosor men även andra trädgårdsväxter. Krister Cedergren tar emot oss och berättar om plantskolan och dess växter växter. Vi har plantskolan helt för oss själva och får 10% rabatt på allt vi handlar.

Buss avgår mitt emot Simrishamns station kl 11:00, åter i Simrishamn ca 17:00. Minimum antal deltagare är 25 personer för att resan skall bli av.

Bindande anmälan genom att betala in 220kr till bankgiro 5674-2638, märkt med ditt namn. OBS ingen mat eller fika ingår i priset. Medtag egen matsäck.

Sista anmälningsdag 1/4. Även icke medlemmar är välkomna!

 

Lördag 13/5 kl. 10:00-13: 00 Växtmarknad och Vårlökar i Simrishamns museiträdgård

Även i år håller vi växtmarknad tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor. Cecilia Wingård och Eva Fristedt finns på plats och berättar om årets planteringar. Fika finns att köpa. Ta med egna plantor och fynda andras.

Plats: Österlens museum Simrishamn. Fritt inträde till trädgården.

Måndag 29/5 kl. 18:30 Trädgårdsbesök hos Gudrun och Ingmar Nilsson

Paret Nilsson har en trädgård på 2500kvm. I en äldre del finns gamla äppleträd, perenner, och rödbok. I den nyare delen finns damm, pergolagång med sjöstensplattor omgärdat av klematis, stenlagda uteplatser, varav en är omgiven av en bambuhäck. Vi hittar upphöjda rabatter med rosor, blåbärstry, ormhassel och hostor. Familjen odlar grönsaker och kryddor. Ett lusthus med murad stenugn är nyligen färdigbyggt. Här finns många spännande träd t ex purpurkatalpa. Medtag gärna fikakorg.

Plats: Lövestad byaväg 44, Lövestad Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

 

Måndag 12/6 kl. 18:30 Trädgårdsbesök hos Anita och Odd Sörvik

Under 6-7 år har de omvandlat sin BONDgård till TRÄDgård i kanten av bokskog och ängar. Här finns många exotiska träd och buskar. I pergolan klänger rosor och klematis. Stenmurar kantas av långa perennrabatter i samstämda färger. Blåregnet och pionerna är som vackrast vid denna tid. Föreningen bjuder på fika. Regnar det kan vi slå oss ner på logen eller i orangeriet.

Plats: Olserödsvägen 131:15 Degeberga. På Olserödsvägen sväng ner till vänster vid den prickiga cykeln. Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr

 

Måndag 26/6 kl. 18:30 Trädgårdbesök hos Almut och Siegfried Schacht

Under 20 år har de byggt upp sitt paradis på jorden. Med en konstnärlig touch har de fått till en fantastisk trädgård med dammar, massor av olika rosor, fruktträd, buskar och därmed skapat sig en lummig oas på Österlen.

Plats: Sandbyvägen 96, Borrby Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

 

Måndag 3/7 kl 18:30 Trädgårdsbesök hos Carina och Krister Svensson i Onslunda OBS att detta besök är ett annat än det som finns i det tryckta programmet!

I april hörde vi Carina och Krister berätta så inspirerande om sin trädgård, nu får vi möjlighet att se hela härligheten på riktigt. Många, många rosor som samsas så fint med många perenner.

Plats: Ringvägen 9 i Onslunda Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.