Program 2017

Onsdag 15/2 kl. 19:00 Frågor till expertpanelen

Vilken planta passar här? Hur mycket skall jag gödsla grönsakerna? Vad skall jag jordförbättra med? När kan jag flytta plantorna? Hur ska jag göra i långa torkperioder? Vi trädgårdsägare får ta ställning till många frågor. Denna kväll får vi svar på våra frågor, då vi samlat tre experter med kunskap inom olika områden. Ta med papper och penna och kom och lär er mer om trädgårdens skötsel. Expertpanelen består av: Lena och Kjell Åberg, Åbergs plantskola Ystad samt Eva Mathiasson, trädgårdstekniker och författare.

Plats: Österlens museum i Simrishamn. Inträde: Medlemmar 30 kr, övriga 80 kr. Fika 20 kr. Växtlotteri!

Onsdag 15/3 kl. 19:00 ÅRSMÖTE och Trädgårdslegender

Kom och låt dig inspireras av journalisten Lisa Ising som i sin bok ”Trädgårdslegender” tar oss med till några av Sveriges mest passionerade trädgårdsprofiler och formgivare. Tillsammans går vi på blomstervandringar och trädgårdskalas, rensar ogräs och åker lastbil.  Framförallt pratar vi trädgård.

Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Fritt för medlemmar, vi bjuder på fika. Övriga 80 kr och fika 20 kr. Växtlotteri!

Onsdag 19/4 kl. 19:00 Rosor i ett sammanhang

Lycklig över en nyförvärvad ros, kommer man hem och börjar se sig omkring i trädgården. Var skall den stå? Kvällens föreläsare Carina och Christer Svensson, ägare till den kända rosenträdgården i Onslunda, ger förslag på hur man kan tänka för att få rosorna in i ett sammanhang. Blir man förtjust i sin nya ros och vill ha flera, visar de hur sticklingsförökning går till.

Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, övriga 80 kr. Fika 20 kr. Växtlotteri!

 

Lördag 6/5 kl. 11:00 -13:00 Eva Fristedt visar vårlökar i museiträdgården.

 

Söndag 7/5 kl.11:00 Besök på Cedergrens plantskola i Råå Resan är inställd pga få anmälningar

Vi besöker en historisk plantskola med ett mycket stort sortiment av clematis, gammaldags rosor men även andra trädgårdsväxter. Krister Cedergren tar emot oss och berättar om plantskolan och dess växter växter. Vi har plantskolan helt för oss själva och får 10% rabatt på allt vi handlar.

Buss avgår mitt emot Simrishamns station kl 11:00, åter i Simrishamn ca 17:00. Minimum antal deltagare är 25 personer för att resan skall bli av.

Bindande anmälan genom att betala in 220kr till bankgiro 5674-2638, märkt med ditt namn. OBS ingen mat eller fika ingår i priset. Medtag egen matsäck.

Sista anmälningsdag 1/4. Även icke medlemmar är välkomna!

 

Lördag 13/5 kl. 10:00-13: 00 Växtmarknad och Vårlökar i Simrishamns museiträdgård

Även i år håller vi växtmarknad tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor. Cecilia Wingård och Eva Fristedt finns på plats och berättar om årets planteringar. Fika finns att köpa. Ta med egna plantor och fynda andras.

Plats: Österlens museum Simrishamn. Fritt inträde till trädgården.

Måndag 29/5 kl. 18:30 Trädgårdsbesök hos Gudrun och Ingmar Nilsson

Paret Nilsson har en trädgård på 2500kvm. I en äldre del finns gamla äppleträd, perenner, och rödbok. I den nyare delen finns damm, pergolagång med sjöstensplattor omgärdat av klematis, stenlagda uteplatser, varav en är omgiven av en bambuhäck. Vi hittar upphöjda rabatter med rosor, blåbärstry, ormhassel och hostor. Familjen odlar grönsaker och kryddor. Ett lusthus med murad stenugn är nyligen färdigbyggt. Här finns många spännande träd t ex purpurkatalpa. Medtag gärna fikakorg.

Plats: Lövestad byaväg 44, Lövestad Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

 

Måndag 12/6 kl. 18:30 Trädgårdsbesök hos Anita och Odd Sörvik

Under 6-7 år har de omvandlat sin BONDgård till TRÄDgård i kanten av bokskog och ängar. Här finns många exotiska träd och buskar. I pergolan klänger rosor och klematis. Stenmurar kantas av långa perennrabatter i samstämda färger. Blåregnet och pionerna är som vackrast vid denna tid. Föreningen bjuder på fika. Regnar det kan vi slå oss ner på logen eller i orangeriet.

Plats: Olserödsvägen 131:15 Degeberga. På Olserödsvägen sväng ner till vänster vid den prickiga cykeln. Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr

 

Måndag 26/6 kl. 18:30 Trädgårdbesök hos Almut och Siegfried Schacht

Under 20 år har de byggt upp sitt paradis på jorden. Med en konstnärlig touch har de fått till en fantastisk trädgård med dammar, massor av olika rosor, fruktträd, buskar och därmed skapat sig en lummig oas på Österlen.

Plats: Sandbyvägen 96, Borrby Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

 

Måndag 3/7 kl 18:30 Trädgårdsbesök hos Carina och Krister Svensson i Onslunda OBS att detta besök är ett annat än det som finns i det tryckta programmet!

I april hörde vi Carina och Krister berätta så inspirerande om sin trädgård, nu får vi möjlighet att se hela härligheten på riktigt. Många, många rosor som samsas så fint med många perenner.

Plats: Ringvägen 9 i Onslunda Inträde: Fritt för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

Måndag 17/7 kl 18.30  –  Trädgårdsbesök i Helge Lundströms spår

Konstnären Helge Lundström var en av Sveriges stora trädgårdsprofiler. Hans signum är kombinationen av växter, vatten och sten. Vi börjar med att besöka Helges egen trädgård i Gislöv, som nu med kärleksfull hand vårdas av Eva Ohlsson Sax och Karl-Henrik Sax. Därefter fortsätter vi till den trädgård som Helge skapade åt Monika Rödstam vid havet i Brantevik. Här spelar stenen huvudrollen och kompletteras med få men tåliga växter. Plats: Samling vid Gislövs Smidesmuseum. Därefter åker vi till Brantevik – samåk gärna. Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Måndag 31/7 kl 18.30  –  Trädgårdens rum i Den Engelska Trädgården

En charmig och prisbelönt besöksträdgård, som skapats med inspiration från England. Här finns många ”rum”: färgstämda dubbla perennrabatter, rosenträdgård, lund, äng, växthus, lusthus, allmoge- och köksträdgård, damm och skugghus. Under besöket får du lära dig mer om förutsättningar, design, anläggning och växtval för olika typer av trädgårdsrum. Medlemmar får 15% rabatt mot uppvisande av medlemskort vid köp av växter. Plats: Den Engelska Trädgården, Svabesholms Kungsgård, Kivik Inträde: 50 kr per person inklusive guidad specialvisning

Lördag 5/8 kl 10.00 – 16.00  –  Framtidens Trädgård: vacker, spännande OCH klimatsmart

Hör stadsodlaren Niclas Wennberg, växtsamlaren Peter Korn och arkitekturhistorikern Anna-Maria Blennow föreläsa om framtidens trädgård. Lär dig skörda regnvatten, bygga insektshotell och föröka rosor. Möt österlenska trädgårdsföretagare, handla rosor och örter. Nylagad, närodlad mat finns att köpa. Samarrangemang med Österlens Trädgårds-runda, Tjörnedala Trädgårdsförening, Österlenrosor och Österlens Museum. Plats: Österlens Museum i Simrishamn. Biljetter: Kostnadsfri entré till utställning och workshops. Föreläsningar: Medlemmar 80 kr/föreläsning, övriga 100 kr. Paketpris 3 föreläsningar: medlemmar 200 kr, övriga 250 kr. Mer info och förbokning via osterlens.museum@simrishamn.se. Betala på plats.

Måndag 14/8 kl 18.30  –  Vi besöker Karl Fredrik på Eklaholm

Karl Fredrik är florist och blivande landskapsarkitekt som bl a har designat blomster-arrangemang till norska kungahuset och deltagit i många mässor. Han kommer att presentera sin verksamhet och visa hur man gör vackra buketter med växter och material från butiken. I galleriet och butiken kan vi njuta av inredning, konst och blommor såväl till hemmet som till trädgården.  Vi får 20% rabatt på alla vackra saker i butiken. Plats: Eklaholm Hagestad, Österlenvägen 1081. Samåk gärna.

Måndag 28/8 kl 18.30  –  Trädgårdsbesök hos Susanna Widlundh

Susanna är författare och frilansande skribent. Den senaste i en lång rad av trädgårds-böcker heter ”Härliga höst!” Hennes egen trädgård i äppelodlingen i Tryde är som vackrast just nu under sensommaren. Här finns både formella och informella delar, ståndorts-anpassade rabatter med prärieinspirerad växtlighet, en köks- och fruktträdgård, växthus och ett skörda-regnvatten-projekt. Hon guidar oss runt och berättar om alla växter och om trädgårdens historia – dess tillblivelse och utveckling. Plats: Äppelgatan 11, 273 97 Tomelilla (Tryde) Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Onsdag 20/9 kl 19.00  –  Christel Kvant om ”Levande trädgård”

Christel Kvant, välkänd trädgårdsjournalist och författare, kommer att prata om vad vi kan göra för att få en levande trädgård, som kan ge mat och skydd åt fåglar, fjärilar, vildbin, humlor och andra av de många arter som är beroende av vad vi planterar och gör i våra trädgårdar. Många aha-upplevelser utlovas. Hon har också gett ut böcker om trädgårds-planering och design, och säkert får vi en del tips och råd vad gäller struktur i trädgården. Plats: Österlens Museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, övriga 80 kr. Fika 20 kr. Växtlotteri!

Lördag 30/9  kl 10.00 – 13.00  –  Växtmarknad och löklördag

Ta med egna plantor och fynda andras på höstens växtmarknad. Den sker i samarbete med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor. Eva Fristedt och Cecilia Wingård med projektet ”Narciss & Tulpan” kommer med nya lökar. Kl 10.00 berättar de om årets plantering. De säljer också både gammaldags, sällsynta och moderna, odlingsvärda lökar. Se gärna www.narcissochtulpan.se för sorter. Medlemmar får 10 % rabatt mot uppvisande av medlemskort. Samarrangemang med Österlens museum. Plats: Österlens Museum i Simrishamn, trädgården.

Onsdag 18/10 kl 19.00  –  Elisabeth Svalin Gunnarsson om ”Karin Larssons trädgård”

Kulturvetaren och författaren Elisabeth tar oss med till gården Lilla Hyttnäs i Sundborn. Här bodde Sveriges mest kända konstnärspar. Carl Larssons akvareller har gjort hemmet världsberömt. Med sin känsla för färg och form var textilkonstnären Karin en föregångare, också i sitt sätt att se på trädgården. Hon fick inspiration från många håll. Upplev Karins djärva och charmiga trädgård i ord och bild! Samtidigt får du del av hennes praktiska råd. Plats: Österlens Museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, övriga 80 kr. Fika 20 kr. Växtlotteri!

Onsdag 29/11 kl 19.00  –  Julavslutning

Eva Mathiasson om några ”Vattenträdgårdar i Europa” Ninfa, söder om Rom, är en av världens mest romantiska trädgårdar anser en del. Villa d’Este är ett italienskt 1500-talspalats med trädgård och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Konstnären Anne Justs stora färgsprakande trädgård på norra Jylland omsluter hennes ateljé. Vad förenar dem? Jo vatten; porlande, lugnande, sprutande… Bidra gärna till gottebordet med hemgjort eller köpt julgodis. ÖTS bjuder på glögg & julfika med kaffe/te. STORT LOTTERI! Plats: Österlens Museum i Simrishamn. Inträde: medlemmar 30 kr, övriga 80 kr