2018

Andra halvåret 2018

Måndagen den 16/7 kl. 18.30 Trädgårdsbesök Almas hus & trädgård Kristina och Bengt Landahl öppnar sin stora och innehållsrika trädgård för oss. Från nästan ingenting har de förvandlat en sommarhusträdgård med gräsmatta, en knotig syren och några gamla narcisser till ”en allmogeinspirerad trädgård med herrgårdskomplex” som de själva uttrycker det. På tomtens 5000 kvadratmeter finns nu lusthus, stenlagda gångar, perenner, rosor och gamla kulturväxter. Har vi tur finns överskottsplantor och krukor att fynda. Plats: Gnalöv 318, Simrishamn.  Från Simrishamn kör man genom Simris mot Viarp till höger vid kyrkogården. Kör tills vägen tar slut vid T-korsning. Tag vänster. Almas Hus är det första längs vägen på höger sida (vid Gnalövskylten). Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Måndagen den 23/7 kl. 18.30 Trädgårdsbesök i Peppinge Välkommen till trädgårdsdesigner Karolina Brisings lilla cottageträdgård i Peppinge. På liten yta har Karolina byggt upp en trädgård som är som vackrast under sommarmånaderna. Skånelängan fungerar som sommarhus för familjen och buxbomsparterren (trädgårdens höjdpunkt), är därför uppbyggd för att kräva sparsamt med skötsel. Karolina visar oss runt och berättar om trädgårdens uppbyggnad. Plats: Peppingevägen 232 Peppinge  (samåk gärna) Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Lördagen den 4/8 kl. 10.00 -14.30 Framtidens trädgård -Tema hälsa Vi fortsätter det intressanta samarbetet mellan Tjörnedala trädgårdsförening, Österlenrosor, Österlens museum och Österlens trädgårdssällskap. Föreläsare är: Anette Nilsson på Boäng som berättar och visar bilder hur hon bygger upp sin köksträdgård. Jenny Neikell (Surtanten) talar om fermentering och hur man syrar grönsaker. Henrik Ennart vetenskapsjournalist och författare presenterar senaste forskningsrönen kring vår tarmflora och hur vi kan på verka vår hälsa med mat. Workshops i museiträdgården och möjlighet att köpa närodlad lunchmat. Plats: Österlens Museum Kostnadsfri entre till utställningar och workshops i museiträdgården. Förköp av biljetter: 100 kr/ föredrag, medlemmar i någon av de deltagande föreningarna 80 kr/ föredrag. Alla tre föredragen 250/200 kr. OBS Bindande anmälan på mail till osterlens.museum@simrishamn.se.  Begränsat antal biljetter.

Måndagen den 6/8 kl. 18.30 Trädgårdsbesök hos Madeleine Tunbjer som är konstnär och permakulturdesigner med känsla för struktur. Hennes trädgård fungerar som utomhusatelje och är resultatet av en vilja att läsa av platsen. Med respekt och kontext som ledord har hon skapat en personlig miljö med stark rumslighet. Madeleine integrerar nu allt eftersom ett självförsörjande odlingssystem i enlighet med permakulturprinciper. Här finns en medelhavsinspirerad macchia där tidigare en väg gick, pergola, orangerier, köksträdgårdar med högbäddar, damm, skogsträdgård mm. Allt i skydd av ockrafärgat hus och murar. Plats: Järrestad, Vilhelmsbergsvägen 13 Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Måndag den 20/8 kl. 18.30 Trädgårdsbesök hos Bitte Ahrland Bocz i Ilstorp Trädgården består av ett antal olika mindre trädgårdar som fruktträdgården med ankor och höns, rosengrottan, tujalabyrinten, meditationsdalen, köksträdgården med stort växthus och upphöjda odlingar, stora parken med pilkapellet, betesängen och flera naturdammar med näckrosor, guldfiskar och kräftor. Det är en till stor del självförsörjande gård där inga artificiella medel får användas (grönsaker, frukt, får, fjäderfä, bin, kaniner, mm). Huvudsakligt fokus ligger på att skapa en hållbar miljö där växtligheten ger möjlighet för ett brett spektrum av fåglar, insekter och andra djur att leva och bo. Här finns utrymme för magi, intimitet och reflektion. Plats: Ilstorp 123, kör från Christinehof mot Ilstorp liten grusväg skylt Ilstorp 1 stora smidesgrindar som står öppna. Se ÖTS-skyltar Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Onsdagen den 12/9 kl. 19.00 Årsmöte nr 2  2018   Föreläsning med Heidi Palmgren som är författare, välkänd trädgårdsdesigner och årets mottagare av Ulla Molinpriset. I hennes trädgård ser man prydnadsgräs, gröna växter och några väl valda blickfång. Hon lever som hon lär; strukturera, gruppera och minimera! Hennes föreläsning kommer att handla om struktur i trädgården och om hur man med små enkla medel kan förändra utan stora kostnader. Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, välkomna gäster 80 kr. Fika 20 kr. Tag gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

OBS Lördag den 6/10 är det! kl. 10:00-13:00 Lördagen den 29/9 Växtmarknad och löklördag Ta med egna plantor och fynda andras på höstens växtmarknad. Den sker i samarbete med Tjörnedala trädgårdsförening och Österlenrosor. Eva Fristedt och Cecilia Wingård med projekt Narciss och Tulpan kommer med nya lökar. Lökar finns till försäljning.

Plats: Österlens museum

Onsdagen den 17/10 kl. 19.00 Mona Wembling Landskapsarkitekt Mona Wembling ger nya idéer inför Allhelgonahelgen utifrån sitt spännande projekt i samarbete med Källstorps församling på Söderslätt. På sex olika kyrkogårdar har hon planterat perenner på gravar och i rabatter i syfte att förnya, försköna och skapa större variation, men också för att sprida kunskap och inspiration. Plats: Österlens Museum i Simrishamn. Inträde: Medlemmar 30 kr, välkomna gäster 80 kr. Tag gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

Onsdagen den 21/11 kl. 19.00 Julavslutning. Föreläsare Kristina Bakran Kristina Bakran, trädgårdsmästare på Kulturen berättar om arbetet med att utveckla och restaurera trädgården på Gamlegård, Kulturens Östarp. Kristina arbetar med att återskapa arvet efter den konstnärliga och trädgårdskunniga Hanna Jöns Persson (1850-1922). Hanna utvecklade trädgården i slutet av 1800-talet och fram till sin död. Trädgården innehåller olika delar, som prydnadsträdgården, den engelska parken, fruktträdgården och plommonlunden. Trädgården har också en äldre historia som bit för bit kommer i dagern. På 1700-talet var här en stram franskinspirerad trädgård där även en karpdamm har funnits. Denna damm kan ännu synas på våren och hösten när regnvatten fyller platsen.

ÖTS bjuder på glögg och julfika med kaffe/te. Bidra gärna till gottebordet med hemgjort eller köpt julgodis. Vi kommer att ha stort lotteri!

Observera platsen! Plats: Branteviks Maritima Museum(Hoppet) Pantaregat 20 Brantevik Inträde: Medlemmar 30 kr, välkomna gäster 80 kr. 

 

Nu planerar vi för fullt nästa års aktiviteter…