Program 2018

Onsdag 21/2 kl.19:00  Hildegard av Bingen och läkande örter

Föreläsaren Eva Olsson, som startade Österlenkryddor och numera är örtterapeut och ägare av företaget Herbasensia, tar oss med på en resa i ord och bild rakt in i örternas läkande värld. Vi möter Hildegard av Bingen och hör om hennes tankar kring helhetsläkekonsten, tankar som är giltiga än i dag. Vi får även tips kring läkande örter till den egna täppan.

Plats: Österlens museum i Simrishamn. Inträde: Medlemmar 30 kr, medföljande gäster 80 kr. Fika 20 kr. Ta gärna med växter, fröer, sticklingar eller annat till vårt lotteri!

Onsdag 21/3 kl.19:00 ÅRSMÖTE  med föredrag om Sissinghurst och Vita Sackville West

Trädgårdsdesigner Karolina Brising med det egna företaget Länsmansgården Design, tar oss med till Sissinghurst i England.  Karolina har en stor kärlek till den engelska trädgårdskonsten och Art and Crafts rörelsen, och i föreläsningen får vi höra allt om Sissinghurst och dess uppbyggnad. Rum för rum går vi igenom trädgården, och såväl växter som material presenteras. Vi får också höra mer om Vita Sackville West, den mytomspunna kvinnan som tillsammans med sin man Harold byggde upp den kanske mest aktade trädgården i världen.    

Plats: Österlens museum i Simrishamn Fritt inträde för medlemmar, vi bjuder på fikaMedföljande gäster 80. Fika 20 krTa gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

Onsdag 18/4 kl. 19:00  Mina trädgårdar

Föreläsaren Sophia Callmer är konstnär och fotograf. Hon arbetar praktiskt med trädgård och natur i företaget ”Drakängen”. I kväll pratar hon om sina egna trädgårdar. Den första förvandlades under 13 år från en förfallen plats med sly till ett paradis med olika trädgårdsrum. Den andra är under uppbyggnad på en plats där förutsättningarna är torr, sandig jord och gränsar ut mot 6 hektar mark som hör till fastigheten. Marken sköts som ängar med målet att skapa förutsättningar för en mer varierad flora och plats för insekter och djur. Trädgården skapas med läget som utgångspunkt. Gemensamt för bägge trädgårdarna är att många vilda växter har använts och att biodiversitet, mångfald och hållbarhet har varit viktigt.

Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, medföljande gäster 80 kr. Fika 20 kr. Ta gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

Lördag 5/5 kl. 10:00-13:00  Växtmarknad och Vårlökar i Simrishamns museiträdgård   

Även i år håller vi växtmarknad tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor. Cecilia Wingård och Eva Fristedt finns på plats och berättar om årets planteringar. Fika finns att köpa. Ta med egna plantor och fynda andras.

Plats: Österlens museum i Simrishamn. Fritt inträde för både medlemmar och icke medlemmar.

Måndag 14/5 kl 18:00 Studiebesök på Skånesparris i Ingelstorp

Vi besöker sparrisodlingarna i Ingelstorp där vi får en guidning och information om sparrisodling. Sedan äter vi tillsammans. Meny: Kokt sparris med skånsk spickeskinka alternativt sparrissoppa med bondbröd. Avslutning med kaffe och hembakad kaka. Du har också möjlighet att köpa nyskördad sparris i butiken.

Plats: Karnas Väg 27, Ingelstorp Kostnad: 160 kr per person. BINDANDE (obs!) anmälan till annica@brantevik.steller 0725406080 senast 31/3. Även icke medlemmar är välkomna!

 

Måndag 4/6 kl. 18:30 Besök i Jettes Have – en trädgård för alla sinnen.

Under åtta år har Jette och Werner byggt upp sin trädgård med tanke på mångfald. En ätbar och blommande trädgård i ständig förändring. Här finner vi en del med köksträdgård och växthus, samt en del med perenner, skulpturer, flera vattenhål och en insekts- och fågelvänlig variation i växtligheten. En liten fruktodling som dansar bland olika Allium finns vid ingången till trädgården.

Plats: Liavångsvägen 16; Gyllebo fritidsområde. Från Gyllebo slott kör ni rakt söderut fram till betesmarkerna på båda sidor av vägen, där kör ni höger sedan andra höger. Första huset på vänster sida är Jettes Have. Fritt inträde för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

 

Måndag 18/6 kl. 18:30 – Rosor i mängd – Roskraft

I kväll blir det rosor. När Rolf Ginstmark och Else Olssons privata trädgård blev för liten, (i slutet av 1980-talet), planterades rosor i fårhagen. Allt skulle vara rotäkta. Det blev starten till Roskraft. Trädgård och planteringar är under förändring nu, eftersom allt växt sig högt och stort. Karakteristiskt har varit stora klätterrosor. Vi guidas i både den privata trädgården samt plantskolan. I kväll erbjuds 10% vid köp av rosor!

Plats: Kvarnby 134, Borrby. Från Simrishamn kör mot Borrby, strax vid infarten till Ö Hoby står en vägskylt till Roskraft. Från Borrbyhållet, kör man rakt genom Ö Hoby och då står Roskraftskylten strax i utkanten av byn. Parkering kan v b göras vid Kvarnbyborgs ridcenter. Fritt Inträde för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

Söndag 1/7 kl. 10:00-17:00 Tusen trädgårdar – Riksföreningen Svensk Trädgård

 

Måndag 9/7 kl. 18:30  Tre grannar – tre trädgårdar

Tre grannar öppnar sina trädgårdar denna kväll. Vi möter småbarnsföräldrarnas trädgård med pool, trädäck, orangeri samt mängder av krukor. Pensionärernas trädgård med växthus, mycket buxbom och dämpade färger. ”Mitt i livet paret” med cottage trädgård, växthus och köksträdgård.

Plats: Möllevångsgatan 10, Ystad Fritt inträde för medlemmar, medföljande gäster 50 kr. Föreningen bjuder på fika.

Andra halvåret 2018

Måndagen den 16/7 kl. 18.30 Trädgårdsbesök Almas hus & trädgård Kristina och Bengt Landahl öppnar sin stora och innehållsrika trädgård för oss. Från nästan ingenting har de förvandlat en sommarhusträdgård med gräsmatta, en knotig syren och några gamla narcisser till ”en allmogeinspirerad trädgård med herrgårdskomplex” som de själva uttrycker det. På tomtens 5000 kvadratmeter finns nu lusthus, stenlagda gångar, perenner, rosor och gamla kulturväxter. Har vi tur finns överskottsplantor och krukor att fynda. Plats: Gnalöv 318, Simrishamn.  Från Simrishamn kör man genom Simris mot Viarp till höger vid kyrkogården. Kör tills vägen tar slut vid T-korsning. Tag vänster. Almas Hus är det första längs vägen på höger sida (vid Gnalövskylten). Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Måndagen den 23/7 kl. 18.30 Trädgårdsbesök i Peppinge Välkommen till trädgårdsdesigner Karolina Brisings lilla cottageträdgård i Peppinge. På liten yta har Karolina byggt upp en trädgård som är som vackrast under sommarmånaderna. Skånelängan fungerar som sommarhus för familjen och buxbomsparterren (trädgårdens höjdpunkt), är därför uppbyggd för att kräva sparsamt med skötsel. Karolina visar oss runt och berättar om trädgårdens uppbyggnad. Plats: Peppingevägen 232 Peppinge  (samåk gärna) Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Lördagen den 4/8 kl. 10.00 -14.30 Framtidens trädgård -Tema hälsa Vi fortsätter det intressanta samarbetet mellan Tjörnedala trädgårdsförening, Österlenrosor, Österlens museum och Österlens trädgårdssällskap. Föreläsare är: Anette Nilsson på Boäng som berättar och visar bilder hur hon bygger upp sin köksträdgård. Jenny Neikell (Surtanten) talar om fermentering och hur man syrar grönsaker. Henrik Ennart vetenskapsjournalist och författare presenterar senaste forskningsrönen kring vår tarmflora och hur vi kan på verka vår hälsa med mat. Workshops i museiträdgården och möjlighet att köpa närodlad lunchmat. Plats: Österlens Museum Kostnadsfri entre till utställningar och workshops i museiträdgården. Förköp av biljetter: 100 kr/ föredrag, medlemmar i någon av de deltagande föreningarna 80 kr/ föredrag. Alla tre föredragen 250/200 kr. OBS Bindande anmälan på mail till osterlens.museum@simrishamn.se.  Begränsat antal biljetter.

Måndagen den 6/8 kl. 18.30 Trädgårdsbesök hos Madeleine Tunbjer som är konstnär och permakulturdesigner med känsla för struktur. Hennes trädgård fungerar som utomhusatelje och är resultatet av en vilja att läsa av platsen. Med respekt och kontext som ledord har hon skapat en personlig miljö med stark rumslighet. Madeleine integrerar nu allt eftersom ett självförsörjande odlingssystem i enlighet med permakulturprinciper. Här finns en medelhavsinspirerad macchia där tidigare en väg gick, pergola, orangerier, köksträdgårdar med högbäddar, damm, skogsträdgård mm. Allt i skydd av ockrafärgat hus och murar. Plats: Järrestad, Vilhelmsbergsvägen 13 Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Måndag den 20/8 kl. 18.30 Trädgårdsbesök hos Bitte Ahrland Bocz i Ilstorp Trädgården består av ett antal olika mindre trädgårdar som fruktträdgården med ankor och höns, rosengrottan, tujalabyrinten, meditationsdalen, köksträdgården med stort växthus och upphöjda odlingar, stora parken med pilkapellet, betesängen och flera naturdammar med näckrosor, guldfiskar och kräftor. Det är en till stor del självförsörjande gård där inga artificiella medel får användas (grönsaker, frukt, får, fjäderfä, bin, kaniner, mm). Huvudsakligt fokus ligger på att skapa en hållbar miljö där växtligheten ger möjlighet för ett brett spektrum av fåglar, insekter och andra djur att leva och bo. Här finns utrymme för magi, intimitet och reflektion. Plats: Ilstorp 123, kör från Christinehof mot Ilstorp liten grusväg skylt Ilstorp 1 stora smidesgrindar som står öppna. Se ÖTS-skyltar Fritt inträde för medlemmar, välkomna gäster 50 kr.

Onsdagen den 12/9 kl. 19.00 Årsmöte nr 2  2018   Föreläsning med Heidi Palmgren som är författare, välkänd trädgårdsdesigner och årets mottagare av Ulla Molinpriset. I hennes trädgård ser man prydnadsgräs, gröna växter och några väl valda blickfång. Hon lever som hon lär; strukturera, gruppera och minimera! Hennes föreläsning kommer att handla om struktur i trädgården och om hur man med små enkla medel kan förändra utan stora kostnader. Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, välkomna gäster 80 kr. Fika 20 kr. Tag gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

OBS Lördag den 6/10 är det! kl. 10:00-13:00 Lördagen den 29/9 Växtmarknad och löklördag Ta med egna plantor och fynda andras på höstens växtmarknad. Den sker i samarbete med Tjörnedala trädgårdsförening och Österlenrosor. Eva Fristedt och Cecilia Wingård med projekt Narciss och Tulpan kommer med nya lökar. Lökar finns till försäljning.

Plats: Österlens museum

Onsdagen den 17/10 kl. 19.00 Mona Wembling Landskapsarkitekt Mona Wembling ger nya idéer inför Allhelgonahelgen utifrån sitt spännande projekt i samarbete med Källstorps församling på Söderslätt. På sex olika kyrkogårdar har hon planterat perenner på gravar och i rabatter i syfte att förnya, försköna och skapa större variation, men också för att sprida kunskap och inspiration. Plats: Österlens Museum i Simrishamn. Inträde: Medlemmar 30 kr, välkomna gäster 80 kr. Tag gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

Onsdagen den 21/11 kl. 19.00 Julavslutning. Föreläsare Kristina Bakran Kristina Bakran, trädgårdsmästare på Kulturen berättar om arbetet med att utveckla och restaurera trädgården på Gamlegård, Kulturens Östarp. Kristina arbetar med att återskapa arvet efter den konstnärliga och trädgårdskunniga Hanna Jöns Persson (1850-1922). Hanna utvecklade trädgården i slutet av 1800-talet och fram till sin död. Trädgården innehåller olika delar, som prydnadsträdgården, den engelska parken, fruktträdgården och plommonlunden. Trädgården har också en äldre historia som bit för bit kommer i dagern. På 1700-talet var här en stram franskinspirerad trädgård där även en karpdamm har funnits. Denna damm kan ännu synas på våren och hösten när regnvatten fyller platsen.

ÖTS bjuder på glögg och julfika med kaffe/te. Bidra gärna till gottebordet med hemgjort eller köpt julgodis. Vi kommer att ha stort lotteri!

Observera platsen! Plats: Branteviks Maritima Museum(Hoppet) Pantaregat 20 Brantevik Inträde: Medlemmar 30 kr, välkomna gäster 80 kr. 

 

Nu planerar vi för fullt nästa års aktiviteter…