Program 2018

Onsdag 21/2 kl.19:00  Hildegard av Bingen och läkande örter

Föreläsaren Eva Olsson, som startade Österlenkryddor och numera är örtterapeut och ägare av företaget Herbasensia, tar oss med på en resa i ord och bild rakt in i örternas läkande värld. Vi möter Hildegard av Bingen och hör om hennes tankar kring helhetsläkekonsten, tankar som är giltiga än i dag. Vi får även tips kring läkande örter till den egna täppan.

Plats: Österlens museum i Simrishamn. Inträde: Medlemmar 30 kr, medföljande gäster 80 kr. Fika 20 kr. Ta gärna med växter, fröer, sticklingar eller annat till vårt lotteri!

Onsdag 21/3 kl.19:00 ÅRSMÖTE  med föredrag om Sissinghurst och Vita Sackville West

Trädgårdsdesigner Karolina Brising med det egna företaget Länsmansgården Design, tar oss med till Sissinghurst i England.  Karolina har en stor kärlek till den engelska trädgårdskonsten och Art and Crafts rörelsen, och i föreläsningen får vi höra allt om Sissinghurst och dess uppbyggnad. Rum för rum går vi igenom trädgården, och såväl växter som material presenteras. Vi får också höra mer om Vita Sackville West, den mytomspunna kvinnan som tillsammans med sin man Harold byggde upp den kanske mest aktade trädgården i världen.    

Plats: Österlens museum i Simrishamn Fritt inträde för medlemmar, vi bjuder på fikaMedföljande gäster 80. Fika 20 krTa gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

Onsdag 18/4 kl. 19:00  Mina trädgårdar

Föreläsaren Sophia Callmer är konstnär och fotograf. Hon arbetar praktiskt med trädgård och natur i företaget ”Drakängen”. I kväll pratar hon om sina egna trädgårdar. Den första förvandlades under 13 år från en förfallen plats med sly till ett paradis med olika trädgårdsrum. Den andra är under uppbyggnad på en plats där förutsättningarna är torr, sandig jord och gränsar ut mot 6 hektar mark som hör till fastigheten. Marken sköts som ängar med målet att skapa förutsättningar för en mer varierad flora och plats för insekter och djur. Trädgården skapas med läget som utgångspunkt. Gemensamt för bägge trädgårdarna är att många vilda växter har använts och att biodiversitet, mångfald och hållbarhet har varit viktigt.

Plats: Österlens museum i Simrishamn Inträde: Medlemmar 30 kr, medföljande gäster 80 kr. Fika 20 kr. Ta gärna med växter eller annat till vårt lotteri!

Lördag 5/5 kl. 10:00-13:00  Växtmarknad och Vårlökar i Simrishamns museiträdgård   

Även i år håller vi växtmarknad tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor. Cecilia Wingård och Eva Fristedt finns på plats och berättar om årets planteringar. Fika finns att köpa. Ta med egna plantor och fynda andras.

Plats: Österlens museum i Simrishamn. Fritt inträde för både medlemmar och icke medlemmar.

Måndag 14/5 kl 18:00 Studiebesök på Skånesparris i Ingelstorp

Vi besöker sparrisodlingarna i Ingelstorp där vi får en guidning och information om sparrisodling. Sedan äter vi tillsammans. Meny: Kokt sparris med skånsk spickeskinka alternativt sparrissoppa med bondbröd. Avslutning med kaffe och hembakad kaka. Du har också möjlighet att köpa nyskördad sparris i butiken.

Plats: Karnas Väg 27, Ingelstorp Kostnad: 160 kr per person. BINDANDE (obs!) anmälan till annica@brantevik.steller 0725406080 senast 31/3. Även icke medlemmar är välkomna!

 

Måndag 4/6 kl. 18:30 Besök i Jettes Have – en trädgård för alla sinnen.

Under åtta år har Jette och Werner byggt upp sin trädgård med tanke på mångfald. En ätbar och blommande trädgård i ständig förändring. Här finner vi en del med köksträdgård och växthus, samt en del med perenner, skulpturer, flera vattenhål och en insekts- och fågelvänlig variation i växtligheten. En liten fruktodling som dansar bland olika Allium finns vid ingången till trädgården.

Plats: Liavångsvägen 16; Gyllebo fritidsområde. Från Gyllebo slott kör ni rakt söderut fram till betesmarkerna på båda sidor av vägen, där kör ni höger sedan andra höger. Första huset på vänster sida är Jettes Have. Fritt inträde för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

 

Måndag 18/6 kl. 18:30 – Rosor i mängd – Roskraft

I kväll blir det rosor. När Rolf Ginstmark och Else Olssons privata trädgård blev för liten, (i slutet av 1980-talet), planterades rosor i fårhagen. Allt skulle vara rotäkta. Det blev starten till Roskraft. Trädgård och planteringar är under förändring nu, eftersom allt växt sig högt och stort. Karakteristiskt har varit stora klätterrosor. Vi guidas i både den privata trädgården samt plantskolan. I kväll erbjuds 10% vid köp av rosor!

Plats: Kvarnby 134, Borrby. Från Simrishamn kör mot Borrby, strax vid infarten till Ö Hoby står en vägskylt till Roskraft. Från Borrbyhållet, kör man rakt genom Ö Hoby och då står Roskraftskylten strax i utkanten av byn. Parkering kan v b göras vid Kvarnbyborgs ridcenter. Fritt Inträde för medlemmar, medföljande gäster 50 kr.

Söndag 1/7 kl. 10:00-17:00 Tusen trädgårdar – Riksföreningen Svensk Trädgård

 

Måndag 9/7 kl. 18:30  Tre grannar – tre trädgårdar

Tre grannar öppnar sina trädgårdar denna kväll. Vi möter småbarnsföräldrarnas trädgård med pool, trädäck, orangeri samt mängder av krukor. Pensionärernas trädgård med växthus, mycket buxbom och dämpade färger. ”Mitt i livet paret” med cottage trädgård, växthus och köksträdgård.

Plats: Möllevångsgatan 10, Ystad Fritt inträde för medlemmar, medföljande gäster 50 kr. Föreningen bjuder på fika.