Program 2013

Onsdag 16/1 kl 19.00

Föreläsning av Inger Palmstierna om frösådder, växthus och inspiration inför den nya odlingssäsongen.

Kvällen börjar med att Cecilia Granquist Dahmén berättar om kamratcirkeln i växthusodling och det roliga och inspirerande år vi har haft tillsammans. Vi använde Inger Palmstiernas bok ”Det grönskande växthuset”.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:-.

Kaffe & bulle kr 20:-.

Onsdag 20/2 kl 19.00

Föreläsning av Erland Ejder om ”Magnolior från när och fjärran”.  

Forskaren vid Sveriges Lantbruksuniversitet Erland Ejder berättar om dessa ”trädgårdens aristokrater”, om hur man bäst odlar dem här hos oss och om sina erfarenheter från fältstudier i Kina och Japan.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:-.

Kaffe & bulle kr 20:-.

Onsdag 20/3 kl 19.00  OBS!  Plats! 

ÅRSMÖTE 

Föreläsning om den viktorianska trädgården av  Elisabeth Svalin Gunnarsson

Elisabeth är kulturvetare, skribent och fotograf med särskilt intresse för trädgård, arkitektur, kyrkobyggnader, talekonst och allt brittiskt. Hon har skrivit böcker om kulturhistoria och trädgård och kom i våras ut med boken ”I trädgårdsmästarens spår ”, vilken nominerats till Årets Trädgårdsbok 2012

Följ med på en resa till tiden 1870-1914 då trädgårdskonsten och odlandet stod på sin absoluta höjdpunkt. Växthus, drivbänkar och spaljering var vardagsmat och snittblommmorna stod i breda rader, men framför allt utmärker sig tiden av sin stora omsorg om varje detalj, de små sysslorna som hade så stor betydelse, av kunskap om trädgårdens klimat, om vattning på rätt sätt och mångfalden av fröer – all den kunskap som vi idag har behov av.

Plats: Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Fritt inträde. Endast för medlemmar.

ÖTS bjuder på kaffe och bulle.

Onsdag 17/4 kl 19.00

Föreläsning av Jankov Månsson, ”Förutsättningar för att lyckas i trädgården…, om gräsmattor, vårbruk och skadegörare.”

Jankov driver sedan 30 år tillbaka en trädgårdsbutik i Osby i norra Skåne www.vaxtmastaren-osby.se .

Han har ett brett och gediget kunnande om allt i trädgården.

Jankov har varit hos oss tidigare med uppskattade föreläsningar.

Han kommer att, till reducerat pris, sälja sin mycket användbara skrift.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:-.

Kaffe & bulle kr 20:-.

VÄXTLOTTERI!

Lördag 11/5 kl 13.00

Tulpanvisning i museiträdgården

Cecilia Wingård visar och berättar…

Plats: Österlens museum

Inträde: gratis

Sön 12/5 kl 11.00 – 14.00

Växtloppis hos I Vått och Torrt Trädgårdsdesign, Ö Ingelstad (utanför

Smedstorp) www.ivattochtorrt.se

Kom och sälj av ditt överskott! Även andra trädgårdsrelaterade saker såsom

verktyg, böcker etc är välkommet! Passa på att fynda till vårplanteringen!

Alla är välkommna såväl proffs som amatör. Vi ställer i ordning från kl 10.00. Ta med eget bord, ev stol och fika.

Välkommen till en trevlig dag tillsammans med likasinnade!

Mer info, ring Carina 0768-582241. Ingen anmälan behövs.

Onsdag 15/5 kl 19.00

Föreläsning av Anders Kjellsson ”Skörda nya smaker – en upptäcktsresa i trädgården”.

Anders är landskapsingenjör från SLU i Alnarp och driver Ensamma Trädets plantskola vid Hornborgasjön. www.ensammatradetsplantskola.se Han svarar på frågor och ingår i Allt om Trädgårds expertpanel.

Skörda nya smaker baseras på Anders senaste bok om ätbara växter, en föreläsning fylld av smaker, dofter, ljud, upplevelser och inspiration. Provsmakning och eventuell försäljning.

Förvandla din trädgård till en produktiv oas!

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:-.

Kaffe & bulle kr 20:-.

VÄXTLOTTERI!

Lördag 18/5 samt lördag 25/5

Dokumentera dina växter/din trädgård med hjälp av kameran.

Många har en digitalkamera eller en kamera i mobilen. Mia Gröndahl lär oss att använda kameran som ett sätt att dokumentera våra växter och våra trädgårdar.

Vi träffas hemma i Mias trädgård under två halvdagar med en veckas mellanrum, 18/5 samt 25/5. Första gången fotograferar vi under Mias handledning.

Andra gången går vi igenom bilderna tillsammans med Mia.

Pris: 300:- för båda gångerna. Anmälan till Ann-Marie Englund, helst via mail

ann-marie@englund.nu eller mobil 070 872 44 35.

Begränsat deltagarantal.

Söndag 19/5 kl 14.00

Studiebesök hos Gunilla och Lars Hansson, Lejegatan 46, Vitemölla

Återigen besöker vi denna fantastiska trädgård, denna gång för att titta på vårblomningen.

En liten ”formell” trädgård. Buxbomskvarter med perenner och annueller, formklippta hörn.

Stort växthus/orangeri. Mycket stensättning, vattentrappa och järndetaljer.

Parkering och samling mittemot Badhotellet.

Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:-

Lördag 25/5 kl 13.00

Tulpanvisning i museiträdgården

Eva Fristedt visar och berättar…

Plats: Österlens museum

Inträde: gratis

Fredag 7/6 

Trädgårdsresa

Efter några års uppehåll styr vi åter kosan över sundet och beger oss till Danmark och norra Själland. Det är en heldagstur där vi kommer att besöka olika, lite mindre och speciella plantskolar med annorlunda sortiment.

Välkommen till en spännande resa!

Pris ca kr 600:- inkl lunch

Mer information kommer senare.

Bindande anmälan till Åke Hansson, tel 0414-741 51, senast 17/5.

Sommar 2013

Söndag 9/6 kl 11.00 – 14.00

Pelargonbytardag hos I Vått och Torrt, Ö Ingelstad. Ta med egna pelargoner och byt, sälj eller kom och fynda hos likasinnade entusiaster. Siv Bengtsson från Pelargonsällskapet säljer från sina samlingar. Ta med eget bord och ev stol. Passa på och gör en utflykt och ta med fikakorg och sitt i vår trädgård eller vårt lusthus. Mer info, ring Carina på 0768-582241.

Torsdag 13/6 kl 18.30

Studiebesök hos Ingela Bröndel, Fridhemsvägen 9, Rörum. I kväll besöker vi en naturträdgård på 5000 m2, varav ca hälften är odlad.Den stora kvarndammen för tankarna till Monets trädgård och den gamla vattenkvarnen har blivit bostad. Här finns många fruktträd och bärbuskar.Kallmurar och häckar ramar in. Stora träd som ask och lind bildar tak. En idyll!Parkering vid Fridhems förskola, ÖTS-skylt. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:- Medtag fikakorg.

Lördag 15/6 kl 10.00 – 14.00

Pelargondag i samarbete med Österlens museum. Siv Bengtsson finns på plats med pelargoner till försäljning. Fortsätt att bidra med sticklingar till museets samling! Kaffe och pelargonkaka m m finns också att köpa.Plats: Trädgården, Österlens museum.

Torsdag 27/6 kl 18.30

Studiebesök hos Margareta Torlegård, Smedjevägen 3, Simris. Margareta har en liten trädgård mitt i gulliga Simris by. Hon har återskapat en gammal igenvuxen trädgård och försökt bevara trädgårdens struktur. Trots att trädgården inte är så stor så finns flera träd som äkta kvitten, mispel, korstörne m m. Klippta buxbomshäckar ger struktur till det mer “vilda”. Här finns även ovanliga buskar och perenner.Parkera vid kyrkan. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:-

Torsdag 4/7 kl 18.00

Studiebesök hos Inger och Tommy Olsson, Höstgatan 20 samt Gunnel och HelgeHallström,Bornholmsvägen 8, Simrislund. Inger och Tommy är trädgårdsamatörer och har en spännande trädgård med många ovanliga träd, buskar och perenner samt växthus och paviljong. Det finns även växter till försäljning. Efter detta besök tar vi oss till nästa trädgård, där Gunnel och Helge bor. De har en damm som Helge Lundström har byggt. Där finns även många rosor, en pagod m m. Parkera längs Höstgatan. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:-

Tisdag 9/7 kl 18.30

Studiebesök hos Märit och Christer Mårtensson,  Mariehem, Björka byväg 264, Sjöbo. Märit och Christer bor på en gammal skånegård som de under flera år varsamt renoverat. I denna lantliga trädgård, utan skarpa gränser mot det vilda, finns en stor mängd rosor som förhoppningsvis ska stå i blom. Många av dessa är klätterrosor. Det här är en trädgård för rosälskare!Vägbeskrivning: I Sjöbo, kör mot Malmö. Tag av höger vid Björka-skylt. Följ vägen genom byn, ÖTS-skylt. Tänk på att samåka! Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:- Medtag fikakorg.

Söndag 14/7 kl 14.00, OBS tiden!

Studiebesök hos Anette Cato, Tåghusa 139, St Olof. Anette, som är ena halvan av Trädgårdsfixarna, har en vild och vacker naturträdgård. I den finner vi damm, örtagård, växthus samt äng med fruktträd m m.Vägbeskrivning: Fr S-hamn, kör mot Vitaby, ta av mot Onslunda. Efter 5 km Tåghusa by. Ta höger vid blått trähus på Tåghusavägen (grusväg), sen ÖTS-skylt. Parkering mittemot Anettes hus på gräsplanen. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:- Medtag fikakorg.

Torsdag 18/7 kl 18.30

Studiebesök hos Pia Persson, Storgatan 51, Tommarp Trädgårdsamatören Pia, hade till en början en stor passion för fuchsior, men hennes trädgårdsintresse har utvecklats sen dess och nu har hon har en mycket intressant trädgård som innehåller många ovanliga växter. Hon har också olika växter med vackra blad, bl a kobrakallor. Här finns stenpartier och dammar med koifiskar, en bäck och ett woodland. Pia är väldigt kunnig och bra på att dela med sig av sin kunskap. Har vi tur finns även överskottsplantor till salu. Titta in på www.fuchsiapia.se. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:- Medtag fikakorg.

Torsdag 25/7 kl.18.30

Studiebesök hos Ulla och Nils-Inge Walters, Norrehem, Skåne Tranås Vi besöker en liten vacker trädgård på landet med både kaffegrotta och syrénberså. Det finns också bl a päronspaljé, persika och stora klippta buxbomsklot m m.Vägbeskrivning: Passera Skåne Tranås på väg 19 norrut, skylt mot Nilstorp, 2:a gården höger sida (vit veranda) Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:- Medtag fikakorg.

Onsdag 7/8 kl 18.30

Studiebesök hos Anita Stolpe, Fru Thales väg 15, Gyllebo Anita har en trädgård som är ca 1600 m2  med buskar, olika perenner såsom dagliljor, rosor, klematis,en köksträdgård samt ett litet woodland. Vägbeskrivning: Kör förbi Gyllebo slott, vid 5-vägskors, ta övre till höger Vångavägen, ta 2:a till vänster Fru Thales väg. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster kr 50:- Medtag fikakorg.

Tis 13/8 kl 18.00

Studiebesök hos Peter Englander, Allgatan 29, Simrishamn Peters senaste bok “Första spadtaget” kom till parallellt med att han anlade sin nya trädgård. Den handlar alltså om att omdana en redan befintlig trädgård till sin egen. Ikväll får vi en exklusiv visning av trädgården, ett år efter tillkomsten. Därefter samlas vi i Apotekarns Trädgård för fika och möjlighet att handla med rabatt. Inträde för medlemmar 50:-, ev medföljande gäster 80:-

Onsdag 21/8 kl 18.00

Studiebesök hos Ecotopia, Bondrum 1334 Ecotopia är ett spännande projekt som bygger på att skapa en miljömässigt hållbar livsstil utifrån ett kretsloppstänkande. Här står ekologi och permakultur i centrum och vi får en guidad visning där vi får titta på odlingarna, se exempel på insektshotell och maskfarm mm. Vi får även lära oss hur man byggt upp de olika byggnaderna med skiftande tekniker. Här lever man verkligen i samklang med naturen! För mer info se www.ecotopia.se Vägbeskrivning: Väg 19 norrut mot Kristianstad, efter Bondrum, ÖTS-skylt. Inträde för medlemmar 130:- inkl ekofika,  ev medföljande gäster 150:- Anmälan senast den 10/8 helst på mail: carina.ljung@ivattochtorrt.se el 0768-582241.

Höst 2013

Så fort tiden går! I höst firar Österlens Trädgårdssällskap sitt 10-årsjubileum.  Nästan 400 medlemmar har hörsammat vårt motto om grön inspiration, kunskap och kontakter.  För att fira detta bjuder vi in er alla till en skördefest. Den kommer att äga rum hos Mandelmanns trädgårdar, söndagen den 6 oktober. Höstens föreläsningar sätter trädgårdsmästaren i centrum – från dåtid till nutid. Läs mer!

Söndag  8/9 kl 13.00

Trädgårdsvandring i Ystad

Elsebet Borg blir vår guide på en vandring i Ystads trädgårds- och historiska miljöer, bl a runt klostret. Vi börjar i Elsebets egen trädgård, en lugn grön oas på 700 kvadratmeter som ”totalrenoverats” flera gånger. Turen kommer att innehålla besök i ytterligare någon privat trädgårdspärla, gömd bakom staket och plank.

Samling på Möllevångsgatan 10 i Ystad. Ta gärna med kaffekorg. Fritt inträde för medlemmar, ev medföljande gäster välkomna, kr 50:-

Onsdag  18/9 kl 19.00

Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser om ”Den viktorianska trädgården”

Elisabeths bok ”I trädgårdsmästarens spår” nominerades till Årets Trädgårdsbok 2012. Följ med på en resa till tiden 1870-1914 då trädgårdskonsten och odlandet stod på sin absoluta  höjdpunkt. Växthus, drivbänkar och spaljering var vardagsmat och snittblommorna stod i breda rader …. Gamla tiders trädgårdsmästare besatt kunskaper som vi har mycket att lära av  hur man på den tiden odlade på både ett hållbart och ett klimatsmart sätt.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen. Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:- Kaffe & bulle  kr 20:- VÄXTLOTTERI!

Söndag 29/9 kl 11.00 – 14.00

Växtloppis hos ”I Vått och Torrt”, Östra Ingelstad

Kom och sälj av ditt överskott. Ta med bord, ev stol och fika. Det går bra att komma från  kl 10.00 för att ställa i ordning. Det går även bra att sälja andra trädgårdsrelaterade saker. Du som letar efter växter, välkommen att fynda bland proffs och entusiaster. Kom och snacka växter, utbyt erfarenheter och umgås med likasinnade. För mer info, ring Carina på 0768-582241.

Lördag 5/10  kl 10.00 – 14.00

Löklördag i museiträdgården med försäljning av såväl gammaldags som moderna lökar

Eva Fristedt och Cecilia Wingård med lökföretaget ”Narciss och Tulpan” kommer till museiträdgården med nya lökar till planteringarna. Lär dig mer och låt dig inspireras. De säljer också både gammaldags, exklusiva och moderna, odlingsvärda lökar. Medlemmar får 20% rabatt mot uppvisande av medlemskort. För sorter, se gärna  hemsidan www.narcissochtulpan.se Du kan också göra ett eget lökarrangemang i köpt eller egen kruka.

Samarrangemang med Österlens museum.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, trädgården. Fika m m finns att köpa.

Söndag 6 oktober kl 16.00 – 20.00

Vi firar vårt 10-årsjubileum med en skördefest i växthuset hos Mandelmanns Trädgårdar

1997 gjorde Marie och Gustav Mandelmann verklighet av drömmen att odla sin trädgård, sina grönsaker och sin längtan efter ett mer jordnära och meningsfullt liv. Att skapa något själv i en värld där allt finns färdigt. Nu berättar de om åren  med ”Självhushåll på Djupadal”, som också blivit en bok. Lite musik blir det också. Vi får en lättare måltid, en vegetarisk trädgårdstallrik med halloumiost, tillagad av ekologiska råvaror från gården, samt kaffe/te. Kostnad 100 kr (föreningen subventionerar). Anmälan senast den 27 september till Siw Strand, helst per e-post siw.strand@hem.utfors.se , tel 0414-70903. Anmälan är bindande. Endast medlemmar. Välkomna!

Onsdag 16/10 kl 19.00

Länsträdgårdsmästaren Carl Ekenstam har inspirerat till det kommande trädgårdsåret på museet –Lena Alebo föreläser och informerar

Vi får veta vad vår förste länsträdgårdsmästare Carl Ekenstam betytt för trädgårdarna på Österlen. Det finns spår efter honom i form av äppelodlingar, trädgårdar, kyrkogårdar, ett arboretum och en hel del gamla ritningar. 2014 kommer att bli ett stort trädgårdsår på museet. Det blir utställning, intressanta föreläsningar, trädgårdsrundor m m. Har du själv kanske minnen, bilder, trädgårdsritningar eller berättelser som du vill dela med dig av? Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen. Fritt inträde. Kaffe & bulle kr 20:- VÄXTLOTTERI!

Söndag 27/10 kl 14.00

Eva Olsson, Österlenkryddor föreläser om ”Höstens och vinterns smaker”

Eva är en mästare på att odla, inspirera och visa på nya användningsområden för kryddörter. Hon tycker att de passar extra bra att smaksätta årstidens maträtter, med sina mustiga och mogna smaker. Många kryddörter har traditionellt använts i det skånska köket inför högtiderna. Här kommer du att få lite historia och såväl traditionella som nyskapande smaksättningstips för både matlagning och bakning. Plats: Österlenkryddor, Köpingebro – för vägbeskrivning se hemsida www.osterlenkryddor.se Kostnad: 95 kronor inkl örtte/kaffe med 2 gårdsbakade kakor Bindande anmälan senast den 20/10 till Siw Strand, helst per e-post siw.strand@hem.utfors.se , tel 0414-70903. OBS: arrangemanget förutsätter minst 10 deltagare.

Onsdag 27/11 kl 19.00

Julavslutning med föreläsning om danska trädgårdar med Elsebet Borg

Elsebet är danska och hennes trädgårdsintresse uppstod när hon som sjuksköterska arbetade med svårt sjuka patienter. Hon fann  ro och balans genom att arbeta i trädgården och började bege sig ut på trädgårdsresor. I sitt hemland Danmark har hon funnit många fantastiska trädgårdar och inte minst besjälade ”trädgårdsmästare”. Nu berättar hon om sina personliga favoriter och ger restips. Sara du Hane från Kockska Gården Blommor presenterar några jularrangemang, som sedan lottas ut. Sara ger även råd om hur du på bästa sätt väljer, kombinerar och sköter dina julblommor. Bidra till gottebordet med hemgjort eller köpt julgodis. ÖTS bjuder på glögg & julfika med kaffe/te. Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen. STORT LOTTERI!

Endast för medlemmar, fritt inträde