Program 2015

Onsdag 21/1  kl 19.00

Föreläsning av Katarina Lööf: ”Frösådd.”

Katarina arbetar på Åbergs trädgård i Ystad som har ett av Sveriges största sortiment av egenodlade sommarblommor och grönsaksplantor. Katarina berättar hur det går till och ger tips om hur man bäst lyckas med vårens frösådder.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, övriga kr 80:-

Kaffe & bulle kr 20:-

Onsdag 18/2  kl 19.00

Föreläsning av Krister Cedergren: ”Rosor och rosors skötsel.”

Cedergrens plantskola har haft stor betydelse för de gammaldags rosorna i Sverige. Under 80-talet återinfördes många av de gammaldags sorter som nästan försvunnit ur plantskolekatalogernas sortiment. I år firar man 100-årsjubileum. Krister Cedergren som är tredje generationen Cedergren från den välkända plantskolan i Råå utanför Helsingborg kommer att prata om rosor och rosors skötsel. När ska man klippa, ska man klippa och vilken jord ska man ha? Passa på att ställa frågor!

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, övriga 80:-

Kaffe & bulle kr 20:-

VÄXTLOTTERI!

Onsdag 18/3 kl 19.00  ÅRSMÖTE

Föreläsning av Henrik Valentin: ”Att trädgårdera”

Att ”trädgårdera” är ett uttryck som Henrik Valentin introducerade redan 1998 som alternativ till det vanliga att arbeta i trädgården. I sitt bildrika föredrag utvecklar han på ett engagerande sätt sina tankar om den lust som är all trädgårderings yttersta mål och mening. Henrik har en omtalad trädgård i Vitaby som årligen besöks av olika trädgårdsföreningar. Han har skrivit flera böcker, t ex krönikesamlingen ”Om lusten att trädgårdera”

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Fritt inträde. Endast medlemmar.

ÖTS bjuder på kaffe och bulle.

Onsdag 15/4 kl 19.00

Föreläsning av Agneta Ullenius: ”Varför blommar det inte?”

Agneta är känd som författare av trädgårdsböcker och journalist i Svenska Dagbladet, där hon skriver om trädgård. Hon har under sex år besvarat flera tusen trädgårdsfrågor och i boken” Varför blommar det inte?” valt ut 300 frågor, som trädgårdsentusiaster vill ha svar på. Många vill ha tips om växtval, ibland till knepiga lägen som en torr slänt, en blåsig havstomt eller ett skuggigt hörn av trädgården. Hon kommer att berätta om olika bekymmer men även glädjeämnen som vi kan stöta på i våra trädgårdar.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-,  övriga kr 80:-

Kaffe & bulle kr 20:-

VÄXTLOTTERI!

Lördag 18/4 kl 11-13

Vårlökar i museiträdgården. Guidad tur med Cecilia Wingård (www.narcissochtulpan.se), som visar och berättar om tulpaner och andra vårlökar.

Plats: Österlens museum.

Inget inträde.

Lördag 25/4 kl 11-13

Vårlökar i museiträdgården. Guidad tur med Eva Fristedt(www.narcissochtulpan.se), som visar och

berättar om tulpaner och andra vårlökar.

Plats: Österlens museum.

Inget inträde.

Onsdag 20/5  kl 18.30

Välkomna till en guidad tur i den Engelska Trädgården på Svabesholm!

Trädgården är en helt ny visningsträdgård i engelsk stil. Den är lantlig, rustik och romantiskt charmig. Vi kommer att få se bl a  engelska rosor, dubbla färgstämda perennrabatter, woodland, damm och mycket mer. Anette Cato och Maria Nilsson från Trädgårdsfixarna visar oss runt.  Det finns en butik med utvalda engelska trädgårdsartiklar. Dessutom finns en plantskola med växter från trädgården.

Inträde: Medlemmar kr 40:- övriga kr 50:-.

Kör mot Stenshuvud, trädgården ligger vid Svabesholms Kungsgård.

Medtag fikakorg!

Lördag 30/5  kl 10.00- 13.00

Växtmarknad i Museiträdgården tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor.

Vi hoppas att många vill komma och sälja av det överskott av plantor som finns på våren, eller annat som hör ihop med trädgård. Även medlem som är egen företagare i branschen är välkommen att delta. Du som letar växter, kom och fynda hos proffs och entusiaster. Ta med eget bord och eventuellt stol, prata växter, utbyt erfarenheter och umgås med likasinnade. Med bil når du porten längst in i trädgården genom att köra upp mellan Ica och Netto.

Plats: Trädgården vid Österlens museum. Fika finns att köpa.

Fritt inträde till trädgården.

Sommarprogram 2015

Måndag den 8 juni klockan 18.30

Två trädgårdar i Baskemölla – Britt Bergendahl och familjen Sjöström.

Vi tittar först på den lilla mormorsträdgården på 200 kvm. Under 40 år har ägarinnan skapat en oas full av charm och mångfald av växter. Varje yta och hörn utnyttjas och växterna trivs – pioner och rosor samsas i växligheten. Den andra trädgården är också gammal men nu i ny tappning med mycket klippta buxbom, lavendel, singel och Komstadstenläggningar mellan fikonträd och damm. Blåregnen slingrar sig och silverpäronträden blommar. Plats: Samling Kullagatan 4 i Baskemölla – gångavstånd mellan trädgårdarna.

Lördagen den 13 juni klockan 10-15 Pelargondag i samarbete med Österlens museum Pelargonexperten Siv Bengtsson finns på plats i museiträdgården på Österlens museum för att ge råd och försälja pelargoner av vanliga och ovanliga sorter. Plats: Trädgården Österlens museum

Tisdag den 16 juni klockan 18.30 Yvonne Olefjords trädgård i Simrislund Kring ett 60-talshus har nuvarande ägaren byggd upp en gammeldags skånsk trädgård under 8 år. Det enda som finns kvar av det gamla är två äppelträd. Här finns buxbomshäckar och mängder av rosor, gamla och nya perenner på denna tomt som är på 1100 kvm. Plats: Bruzelius Väg 1, Simrislund – parkering framför huset på gräsmattan.

Måndag den 6 juli klockan 18.30 Bo Widegren och Per-Olof Nilssons trädgård i Löderup Vi besöker en trädgård på landet, här finns bl a många sköna rosor och en fruktlund. Gödselplattan har förvandlats till en stenträdgård. Hur håller man mördarsniglar borta från odlingslådor? Ja, det får vi se exempel på. Förskräcks inte över lite nässlor och maskrosor, de bor också här. Plats: Pellebo, Tjugovägen 159, Löderup. Ca 500 m från Löderup Kyrka på Norra Strandbadsvägen, sväng in vid skylt ”hästtransporter”, fjärde huset, ljusgult se P-skylt.

Måndag den 13 juli klockan 18.30 Trädgårdsbesök hos Eva och Björn Vingård Trädgård med medelhavstema där den klassiska buxbomsparterren samsas med fikon och olivträd. Att våga chansa är mottot för trädgården. Rosorna är precis som buxbomen trädgårdens signaturväxter. Basen är gammaldags växter, som passar bra tillsammans med huset som är från förra sekelskiftet. Plats: Skepparegatan 7 i Simrishamn.

Måndag den 20 juli klockan 18.30 Gunilla och Lars Hanssons trädgård i Vitemölla Ni som missat denna trädgårdspärla tidigare får nu chansen igen! Denna gång står trädgården i sommarskrud, de frösådda ettåringarna blommar. Här finns många fina detaljer – vackert växthus/orangeri. Lite omändringar lär ha skett sedan vi besökte trädgården senast. Plats: mitt emot badhotellet på parkeringen i Vitemölla. Adress: Lejegatan 46, Vitemölla.

Måndag den 27 juli klockan 18.30 Två trädgårdar mitt i Simrishamn – med var sina speciella och helt olika karaktärer Familjerna Nörgaard och Andersson En före detta handelsträdgård blev 1985 familjen Nörgaards egen trädgård. Bland rester av de gamla växthusmurarna och bibehållande av gamla fruktträd har det under åren växt upp en ny barockträdgård med stor variation. Här finns klippta buskar och träd samt många perenner. Snett över gatan får vi titta in i en trolsk och vacker köksträdgård i gammal stil gjord med stor charm och energi från de entusiastiska ägarna. Plats: Stora Norregatan 19 i Simrishamn – gångavstånd mellan trädgårdarna.

OBS: Håll utkik efter våra orange  ÖTS-skyltar som visar vägen till trädgårdarna.

Övriga arrangemang som kan vara av intresse för våra medlemmar:

13-14 juni har Tjörnedala Trädgårdsförening öppna trädgårdar – se www.tjornedalatradgard.se 27 juni – 3 juli har Österlenrosor öppna trädgårdar – se www.osterlenrosor.se Veckorna 27+28 har Österlens Trädgårdsrunda program – se www.osterlentradgadar.se Veckorna 33+34 har Österlens Trädgårdsrunda program – se www.osterlentradgadar.se

 

HÖSTPROGRAM 2015

Onsdag 19/8  kl 19.00

Eva Olsson, Herbasensia föreläser om ”Örter och smaker från Österlen” Låt örterna väcka dina smaklökar! Ta in doft och smak, känn efter, och örterna kommer att berätta för dig var de passar bäst. Det är Eva Olssons ledstjärna i köket. Hon är örtpedagog/örtterapeut och drev under många år Österlenkryddor. Eva är en mästare på att inspirera och visa hur du kan använda både odlade och vilda kryddörter. Från mitten av augusti till mitten av september är det hög tid för skörd.

Eva kommer att ge dig odlingsråd samt tips för skörd och torkning. Hon visar också hur du kan göra kryddblandningar, örtsalter och mycket mer. Du kommer också att få lite historia samt smaksättningstips för både matlagning och bakning. Och varför inte krydda din egen snaps och likör med det som finns i trädgård och natur?

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:-

Kaffe & bulle kr 20:- och VÄXTLOTTERI!

Onsdag 16/9  kl  18.30

”Med passion för Äpplen!” – Föreläsning av Lena Olsson, fruktodlare och guide OBS på Kiviks Musteri, Kivik. Vi befinner oss i äppelriket och är nu mitt i skördetiden. Odlingarna dignar av frukt i alla färger, storlekar och sorter. Vad kan då passa bättre än att på Kiviks Musteri ta del av vad Lena Olsson har att berätta. Från Adam och  Eva till paradiset på Österlen – myter, skrönor och sanningar kring äpplet kallar hon sin föreläsning. Lena är också rätt person att ställa egna ”äppelfrågor” till, om sorter, skötsel m m. Välkommen till en kväll i äpplets tecken!

Plats: Kiviks Musteri, Kivik Inträde: medlemmar kr 30:-, övriga kr 80:- Vi bjuds på förfriskningar.

Lördag 3/10  kl  10.00-13-00

Växt- och lökmarknad i museiträdgården tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor

Hittills har växtmarknaden och löklördagen varit skilda aktiviteter på hösten. Nu slår vi ihop dem till ett evenemang, en gemensam växt- och lökmarknad och hoppas det lockar både nya och gamla säljare som köpare.

Kom till museiträdgården och sälj eller byt det som blivit över av plantor, lökar och trädgårdsattiraljer. Också medlemmar som är egna företagare i branschen är välkomna att delta. Du som letar efter växter, välkommen att fynda bland proffs och entusiaster. Kom och prata växter, utbyt erfarenheter och umgås med likasinnade. Ta med eget bord och ev stol. Det går bra att komma från kl 10.00 för att ställa i ordning. Med bil når du porten längst in i trädgården genom att köra upp mellan Ica och Netto.

Plats: Trädgården vid Österlens museum. Fika finns att köpa. Fri entré till trädgården.

Onsdag 21/10  kl 19.00

“I huvudet på trädgårdsmästaren”, föreläsning av Georg Grundsten

Georg Grundsten är slottsträdgårdsmästare på Hovdala söder om Hässleholm. Där låter han sin kreativitet och experimentlusta flöda.

Trädgårdsarbete är i grunden hur enkelt som helst anser han. Många tips kommer vi att få, det kan gälla beskärning, vattning och gödsling och att förstå växternas behov. Vid slottet har man t ex  gjort trädgården vattningsfri. Vi får också veta mer om själva Hovdala slott och dess omgivningar. I sommar har Georg haft uppdraget att skapa en idéträdgård på Solliden på Öland. Han har också prisats för en idéträdgård på mässan Nordiska Trädgårdar. Inspiration får Georg genom att ta del av litteratur och forskning från England. När det gäller trädgård har de kommit mycket längre där, och de har en helt annan trädgårdshistoria än vi.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen

Inträde: medlemmar kr 30:-, övriga kr 80:-

Kaffe & bulle kr 20:- och VÄXTLOTTERI!

Onsdag 25/11 kl 19.00

Julavslutning med föreläsning om chili av Kerstin Rosengren

Kerstin är textilkonstnär med stor känsla för färg och form. Men också för odling och matlagning. Utanför hennes ateljé finns en prunkande köksträdgård. För sex år sedan skaffade Kerstin sina första chiliplantor. Fascinationen för färgpaletten, de otaliga sorterna och de många smakupplevelserna fick henne att läsa på och skaffa många fler.

Idag odlar och säljer Kerstin mer än 250 sorters chili – det har blivit en het passion. Nu berättar hon om chilins historia, sina personliga favoriter, ger tips om odling och exempel på vad man kan göra med sin skörd.

ÖTS bjuder på glögg & julfika med kaffe/te.

Bidra gärna till gottebordet med hemgjort eller köpt julgodis.

Plats: Österlens museum, Simrishamn, samlingssalen.

Inträde: medlemmar kr 30:-, icke medlemmar kr 80:-

STORT LOTTERI!

Välkomna!