Sommaren 2022

Söndag 3 juli 2022

Tusen Trädgårdar

Tusen trädgårdar anordnas vartannat år över hela Sverige. Mängder med trädgårdsägare runt om i hela landet öppnar denna dag upp sina trädgårdar för besökare.

Många Österlenträdgårdar är med, så ta tillfället i akt att kunna besöka dem!

Det är ett samarbete mellan trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson, Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Fritidsodlingens Riksorganisation och Rikare Trädgård.

Trädgårdar som deltar hittar du här: http://svensktradgard.se/tusen

 

Torsdag 7 juli 2022 kl 18.00

Vilt Vackert Hållbart

Besök hos Mia Gröndahl i Killahusets Trädgård

Killahusets trädgård var en åker för trettiosju år sedan. Idag har de bortåt 10 000 kvadratmetrarna förvandlats till många olika trädgårdsrum, vart och ett med sin egen karaktär. Killahuset är känt som ett rosenparadis, men här finns också hundra  olika sorters träd, ett stort antal pioner, klematis, hortensior och blåregn. Trädgården genomgår en renovering efter att det äldsta trädet, en jättepil, knäcktes av en stormvind och krossade allt under sig. Ur kaoset och förödelsen föddes nya trädgårdsidéer.

Mia Gröndahl är journalist, fotograf och författare, bland annat till boken Österlens gamla rosor. Mia kommer att vara på plats och guida oss genom trädgården.

Plats: Killahusets Trädgård, Borrby (Mälarhusen)

Inträde:  50 kr (ord pris 100 kr). Betalas med Swish direkt till Mia på plats.

 

Onsdag 10 augusti 2022 kl 18.00 – 20.00

Grisar, höns och grönsaker

Besök hos Arken i Ravlunda

På Arken i Ravlunda hålls djur och odlingar med naturen som förebild och facit. Grönsaksodlingarna sköts för hand i market garden-format, de jobbar giftfritt och med öppet pollinerade fröer. Dr gräver minimalt och lämnar alltid plantornas rötter kvar i marken efter skörd för att ge näring åt mikrolivet. De jobbar också med täckodling för att minska ogrästrycket och vattenåtgången. Systemet innebär att de kan odla stora kvantiteter på förhållandevis liten yta. På gården hålls även hönor i mobila hönshus och i skogen hålls grisar vars uppgift bland annat är att bereda marken. De strävar efter att efterlikna naturliga ekosystemprocesser och testar olika vägar för att nå fram dit.

Plats: Gårdarnas väg 38, Ravlunda

Inträde: 100 kr. Betalas med Swish på plats.