Vårprogram 2023

Observera att ingen föranmälning krävs om det inte anges särskilt vid programpunkten!

 

Onsdag 15 februari kl. 18.30

Kända engelska trädgårdar

Anette Cato från Den Engelska Trädgården på Svabesholm visar bilder och berättar om kända engelska trädgårdar hon har besökt, bland andra Sissinghurst, Great Dixter och Hidcote. Vi får möjlighet att jämföra dessa ikoner inom trädgårdskonsten och se vad som förenar dem. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Onsdag 8 mars kl.18.30

Årsmöte och besök av Gunnel Carlson

På vårt årsmöte får vi besök av trädgårdsjournalisten, författaren och programledaren Gunnel Carlson. Hon berättar om växter, trädgårdsmästare, snödroppar och vad det är som gör att vi blir så beroende av trädgården. Gunnel svarar gärna på frågor om trädgård och hon har med sig böcker till försäljning. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Fritt inträde för medlemmar, icke medlemmar 100 kr

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Tisdag 28 mars kl. 18.30 

Vackrare trädgård med beskärning

Många av trädgårdens växter blir vackrare, blommar bättre, får mer frukt eller finare form om du håller efter dem med sekatör eller såg. Eva Robild är certifierad fruktträdsbeskärare och arbetar professionellt med beskärning. Hennes bok Konsten att beskära utsågs 2021 till Årets trädgårdsbok. Eva berättar för oss om konsten att beskära fruktträd, bärbuskar och prydnadsväxter och förklarar varför det är viktigare hur du beskär än när. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 100 kr, icke medlemmar 150 kr

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Onsdag 12 april kl. 18.30 

Gynna fjärilar i trädgården

Hur kan du anpassa din trädgård för att gynna fjärilar? Vilka växter ska du plantera? Vad behöver dagfjärilarna för att övervintra? Erik Cederberg har varit intresserad av fjärilar i hela sitt liv. Idag driver han podcasten Eriks fjärilspodd där han intervjuar forskare. Dessutom har han startat en Youtube-kanal på engelska om biologisk mångfald i trädgården, Eriks Wildlife Garden. Med utgångpunkt i dagfjärilarnas krav på sin naturliga miljö, förklarar Erik Cederberg hur du kan göra i din trädgård. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Lördag – söndag den 13 – 14 maj

Besök oss på Österlen Garden Show!

Då är det återigen dags för trädgårdsmässan Österlen garden show i Lunnarp, med utställningar, föreläsare, workshops, inspirationsträdgårdar och mycket annat. Givetvis kommer vi i Österlens trädgårdssällskap att vara där. Kom förbi och prata trädgård med oss! Mellan kl 12 och 14 kommer en beskärningspecialist att vara på plats i vår monter och ge råd om beskärning av träd och buskar. Läs mer om vad som händer på osterlengardenshow.se

 

Tisdag 16 maj kl.18.30 

Trädgårdshacks och kompostkonster 

Vill du få ny inspiration, hitta smarta genvägar, få aha-upplevelser och lära dig mer om kompost i olika former? Filip Johansson hoppade av en chefskarriär för att flytta till en gård på landet och börja odla. I sin bok Trädgårdshacks på sitt instagramkonto och i sin app GardenR har han samlat husmorsknep, finurliga lösningar och trädgårdshacks från att fixa smarta sådder, att bygga egna verktyg, att fixa klätterstöd, till hur man maxar skörden, men så klart också hur man njuter av sin trädgård. Det blir även en djupdykning i komposteringens underbara värld. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Torsdag 25 maj kl.17.30

Besök hos Den Engelska Trädgården

Den Engelska Trädgården på Svabesholm är fullspäckad med intressanta växter och kombinationer. Här finns mycket av det vi finner i engelska Arts- and Crafts-trädgårdar: färgstämda dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Trädgården skapades 2014 av Anette Cato och Maria Nilsson och 2016 fick de Simrishamns kommuns Arkitekturpris. Vi får en guidad visning av trädgården och bjuds på alkoholfri dryck och snacks.

Inträde: 110 kr (icke medlemmar 150 kr). Betalas direkt till Engelska trädgården.

Plats: Den Engelska Trädgården, Svabesholm.

 

Onsdag 21 juni kl. 18.00

Två fotografers trädgårdar

De är båda fotografer. De delar en passion för trädgård och båda är bosatta i Hammenhög. Pelle Bergström inledde sin karriär som dokumentärfotograf, idag är han en av landets mest erfarna och hyllade stillebenfotografer. Gabriella Dahlman arbetar som fotograf och skribent, både konstnärligt och redaktionellt, med inriktning mot trädgård, mat och inredning. Gabriella Dahlmans trädgård är en vild parkliknande trädgård med höga träd, perennrabatter och köksträdgård. Pelle Bergströms trädgård är av en helt annan typ. Strama avenbokshäckar och svarta plank som skydd för vinden. Raka rabatter och en sammetsgrön gräsmatta.

Vi är inbjudna att besöka båda trädgårdarna. Vi börjar hos Gabriella Dahlman och ungefär en timma senare promenerar vi till Pelle Bergströms trädgård som ligger strax intill.

Inträde: Fritt inträde för medlemmar, icke medlemmar 50 kr

Plats: Skolgatan 20 b, Hammenhög. Där finns en stor parkering.

Vill du skriva ut programmet, eller spara det på din dator? Klicka på länken nedan. (A4-format)

Vårprogram -23 ÖTS.för utskrift

Originalet finns också att ladda ner som pdf för tryck eller utskrift (färgutskrift A4 dubbelsidig, viks till A5):

Vårprogram -23. ÖTS