Höstprogram 2022

Söndag 4 september kl 14.50 

Höstblommade träd hos Mandelmanns

Familjen Mandelmann driver sedan 1996 sin ekologiska besöksträdgård på Djupadal i Rörum. I trädgården finns blommor, grönsaker och frukter. I kallväxthusen – där lamm, höns och kor bor på vintern – odlas olika sorters tomater och gurka och annat som trivs i lite varmare klimat såsom granatäpple, kiwi och kinesisk dadel. Backarna betas av får och fjällnära kor, på åkermarken odlas foder samt spannmål som vete, korn och råg. Gustav Mandelmann kommer att ge oss medlemmar en specialguidad visning av höstblommande träd. Vi kommer att träffa på sjusovarträd, katalpaträd, kryddbuske och många fler. 

Efter visningen kan de som vill ta en fika tillsammans i caféet. 

Inträde: 165 kr som betalas på plats till Mandelmanns

OBS Endast medlemmar och begränsat antal.

Anmälan: Senast 2 september till: info@osterlenstradgardssallskap.se

Plats: Mandelmanns trädgårdar, Rörum

I inträdet ingår parkeringsplats. Vi samlas vid ingången 14.50, visningen börjar 15.00.

 

Onsdag 7 september kl 18.00

Vi besöker nyöppnade Dahliafarmen

Ulrika Grönlund är skribent och fotograf inom trädgård och design. Hon är en passionerad dahliaodlare och har nyligen startat Dahliafarmen på Österlen. Hon har också gett ut boken ”Dahlia: 222 sorter, odling, skötsel och inspiration”.

Ulrika kommer att guida oss bland odlingar och byggnader och berätta hur hon har byggt upp sin farm. Vi kommer att få veta hur vi skapar de bästa förutsättningarna för våra dahlior och hur vi förvarar dem. Alla kommer att kunna att ställa frågor under besöket.

Kaffe, te och kaka kommer att finnas till självkostnadspris.

Inträde: 50 kr per person som betalas med Swish direkt till Ulrika.

Anmälan: Senast 4 september till: info@osterlenstradgardssallskap.se

Plats: Stockholmsvägen 115, Löderup (mellan Backagården och Stockholmsgården på Södra Kustvägen)

 

Söndag 18 september kl 15.00

Vi besöker Kjell Erikssons trädgård och plantskola på Christinehof

Det var länge sedan trädgårdsverksamheten vid Christinehofs slott lades ner och växthusen revs, men trädgårdsmästarbostaden blev kvar. För två år sedan kom Kjell Eriksson hit. 

Med 50 års erfarenhet av plantskoleverksamhet och trädgårdsanläggningar har Kjell skapat en trädgård med hundratals pioner och andra perenner. Hallon trängs med odlingsbänkar och jordgubbar och i ett växthus växter mängder med tomater.

Numera kombinerar han odlandet med författande, han har gett ut ett tjugotal böcker, mestadels kriminalromaner.

Kjell kommer att visa sin trädgård och alla växter och ge oss värdefulla tips och råd om odling av perenner och den nu aktuella höstplanteringen. Det kommer också att finnas plantor till försäljning.

Ta gärna med fikakorg och njut av de vackra omgivningarna kring Christinehof!

Fritt inträde

Ingen anmälan

Plats: Trädgårdsmästarbostaden vid Christinehofs slott

Vägbeskrivning: Christinehofs slott, Andrarum. Strax innan slottets parkering finns en skylt ”Pioner”, följ vägen cirka 200 meter. Antalet p-platser är begränsat och framför allt till för dem som har svårt att gå. För övriga finns parkering vid slottet (Obs avgift!)

 

Onsdag 28 september kl 18.30

Medlemskväll!

Välkommen till en trevlig kväll där vi medlemmar träffas och lär känna varandra, pratar trädgård och odling. Har du frågor eller problem kan vi gemensamt försöka ge svar och hitta lösningar på dem. Eller berätta om lyckade projekt och glädjeämnen i din trädgård.

Trädgårdssällskapets sekreterare Ulla Gertsson, som är hortonom, kommer att visa bilder och berätta om sitt besök på Floriaden i somras. Floriaden är en internationell trädgårdsmässa som anordnas i Nederländerna vart tionde år. Årets mässa hålls utanför Almere som är en ny stad byggd på mark som nyligen torrlagts från havsvatten. Mässans tema är hur man bygger städer så att de blir roligare, vackrare och mer hållbara. Intrycken från Floriaden stämmer väl med trender i Sverige.

De flesta i styrelsen är nyvalda i år och vi kommer att presentera oss och våra olika trädgårdsintressen. Vi tar gärna emot synpunkter och idéer kring föreningens verksamhet, både på mötet och via mejl: info@osterlenstradgardssallskap.se

En fikakorg kan vara gott att ha till vår samtalstund. Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Fritt inträde

Ingen anmälan Även du som ännu inte är medlem är välkommen!

Plats: Österlengymnasiet, Simrishamn, Fredsdalsgatan 7

 

Torsdag 13 oktober kl 18.30

Gabriella Dahlman – om att fotografera trädgård

Gabriella Dahlman är fotograf och konstnär med passion för trädgård, odling och växter. Hon är bosatt i Hammenhög och trädgårdsintresset har resulterat i tre egna trädgårdsböcker: Gabriellas trädgård, Den vilda trädgården och Om grönska. 

Som fotograf har Gabriella haft trädgårdsmagasin och bokförlag som uppdragsgivare i snart 25 år. Även i sitt konstnärliga arbete är det växtligheten som fascinerar, både den vilda och den tuktade. Hennes senaste projekt är som fotograf för boken Ulla Mohlin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården. (Författare Liselotte Fritz.)

Förutom att visa bilder och berätta om sina senaste projekt kommer Gabriella att tipsa oss om hur man fotograferar växter och trädgård. Hon kommer också att ha böcker till försäljning.

Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr.

Ingen anmälan

Plats: Österlengymnasiet, Simrishamn, Fredsdalsgatan 7

 

Onsdag 9 november kl 18.30

Ulla Molin – hur lever hennes arbete vidare idag?

Ulla Molin är en förgrundsgestalt inom svensk trädgårdskonst. Några av hennes trädgårdstankar var att sudda ut gränserna mellan ute och inne, arbeta arkitektoniskt med få växter i stora grupper och ge rum för fåglarna med ett stort fågelbad. Hennes sista trädgård i Höganäs blev byggnadsminnesförklarad 2010.

Liselotte Fritz är journalist och har skrivit om trädgård i bland annat Lantliv, Allers trädgård och Hemträdgården. Genom sin egen tidskrift Magasinet Kullaliv, har hon belönats med Svenska Publishingpriset tre gånger. 

Liselotte Fritz har under flera år studerat Ulla Molins efterlämnade verk: artiklar, skrifter, böcker, ritningar och intervjuat personer som kände henne. I den nyutgivna boken Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården skildrar hon hennes liv och livsverk och trädgårdarna hon har ritat.

Liselotte Fritz kommer att berätta för oss om Ulla Molin och sitt arbete med boken.

Hon kommer också att ha sin bok till försäljning.

Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr.

Ingen anmälan

Plats: Österlengymnasiet, Simrishamn, Fredsdalsgatan 7

 

1 december kl 18.30

Det nya trädgårdslandet – Hannu Sarenströms nya trädgårdsliv

”Ett vidunderligt äventyr med att starta om med en ny trädgård i ett nytt land, med perennplanteringar som blommar så länge säsongen räcker och min nya glädje med en stor köksträdgård. Ska man odla så ska man odla de sorter som är godast vare sig det är potatis, tomater eller grönkål.” skriver Hannu Sarenström som sedan några år bor på Langeland i Danmark.

Hannu Sarenström är en mångsidig inspiratör inom mat och trädgård. Hans trädgårdsböcker och kokböcker är mycket uppskattade och många följer hans blogg och livfulla inlägg på sociala medier. Hans nya trädgårdsliv har väckt nyfikenhet både i Sverige och Danmark.

Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Medlemmar 100 kr, icke medlemmar 150 kr.

Anmälan: Senast 24 november till: info@osterlenstradgardssallskap.se

Plats: Österlengymnasiet, Simrishamn, Fredsdalsgatan 7