Böcker & artiklar

Utgivningen av trädgårdslitteratur är enorm och självfallet kan vi inte presentera alla. Nedan följer ett axplock av böcker som vi funnit intressanta.
Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat många fantastiska trädgårdar och parker. När han nu presenterar tio nya skapelser är det med fokus inte bara på skönheten, utan också på hur parker och trädgårdar påverkas såväl av ett klimat i förändring som årstidernas växlingar. Vi får följa med på en makalös trädgårdsresa – från norra Sverige till Medelhavet, en resa genom många breddgrader och klimatzoner. Vi får en inblick i tankarna bakom slottsparker, stadsparker och villaträdgårdar och hur deras arkitektur och design kommer till. Men Nordfjell lyfter också vår tids stora ödesfråga: klimatförändringarna som påverkar parker och trädgårdar på kort och lång sikt.  

Ulla Mohlin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården. Av Liselotte Fritz och Gabriella Dahlman (foto). Ulla Molin är en förgrundsgestalt inom svensk trädgårdskonst. Som redaktör spred hon sina idéer om arkitektur, inredning och trädgård. Hon verkade även i flera decennier som trädgårdsarkitekt. I boken skildras hela hennes liv och livsverk och trädgårdarna hon har ritat.
Skörda regnvatten av Eva Mathiasson och Susanna Widlundh. Boken beskriver hur man tar hand om regnvattnet och göra sig mindre beroende av kommunalt renat vatten i sin trädgård samtidigt som man bidrar till en bättre miljö. Hur man väljer växter, bryter vindarna och på olika sätt minskar uttorkningen av jorden. Här beskrivs hur man skapar en vacker och hållbar trädgård till nytta och nöje.
I Dahlia: 222 sorter, odling, skötsel och inspiration av Ulrika Grönlund får du veta allt du behöver för att lyckas med dahlior. Här finns information om dahlians historik och botanik, odling, förökning och vinterförvaring samt de bästa tipsen för dahlian som snittblomma. Du får förslag på dahliasorter som är vackra att plantera tillsammans i olika färgkombinationer men även vilka andra växter som är fina att samplantera dahlior med.
Elin Unnes, The Secret Gardener. En härlig bok om hur man verkligen kan fastna i odlingens glädje och vedermödor.
Härliga höst av Susanna Widlundh och Lina Karna Kippel. På hösten går livet i trädgården in i ett lugnare tempo. Ogräsen är inte så ettriga, många av måstena är avklarade, gräsmattan växer inte lika frenetiskt och solen bränner inte så intensivt. Ta hjälp av Susanna Widlundhs tips och förläng säsongen till den första snön. harliga-host-s-widlundh
I Mästarnas trädgårdsrum av Bella Linde och Gabriella Dahlman (foto) bjuder landets mest välrenommerade landskapsarkitekter, växtkännare och trädgårdsingenjörer in till sina privata trädgårdsrum, och delar med sig av tankar och gedigna kunskaper. Här finns allt från den romantiska villaträdgården, den vilda naturträdgården och den geometriska allmogeträdgården till takterrassen, nyttoträdgården, kolonitäppan och strandträdgården.  I boken får du en mängd handfasta tips, inspiration och idéer till hur du skapar trädgårdsrum i experternas anda.