Vårprogram 2024

Onsdag 7 februari kl.18.30

Tre trädgårdar i Normandie

Anette Cato, en av grundarna till Engelska trädgården på Svabesholm, besökte sommaren 2023 tre trädgårdar i Normandie: Les Jardins d’Angélique, Le Jardin Plume och Jardin Agapanthe. Hon visar bilder och berättar om dessa helt olika trädgårdar, alla med olika karaktär men lika vackra på sitt sätt. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar.

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Onsdag 28 februari kl.18.30

Årets nyheter från Lindbloms frö

Lindbloms frö har under snart fyrtio år verkat för en ökad spridning av kvalitetsfrö i Sverige och Norden. Denna kväll kommer de att presentera sitt sortiment, frön för både grönsaker och blommor, och inte minst årets nyheter. De kommer också att ge oss tips kring sådd och plantuppdragning och demonstrera tillbehör och verktyg. Vi får också veta mer om företaget som värnar om ekologisk produktion och utsäde. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Onsdag 20 mars kl.18.30

Årsmöte och trädgårdshistoria med Lena Alebo

På vårt årsmöte får vi besök av Lena Alebo, kulturhistoriker, författare och före detta chef för Simrishamns museum. Hon kommer att berätta om Simrishamns trädgårdshistoria under 200 år. De första bevisen på trädgårdsodling i Simrishamn är från 1700-talet. Hundra år senare anlade köpmännen sina stora trädgårdar bakom gårdarna längs Storgatan och på 1930-talet var den stora trenden Arts and Crafts. Hur ser det ut idag? Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Fritt för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Onsdag 10 april kl.18.30

Från Toscana till Skåne – om jord och jordförbättring

Hur ska vi ta hand om jorden i våra trädgårdar för att försörja oss på ett långsiktigt hållbart sätt? Svaret får vi av Håkan Wallander, professor i markbiologi och en av Sveriges främsta experter på jord, mull och markens ekologi och näring. Nyligen utkom hans bok Under olivträdet – Om våra hungriga jordar från Toscana till Skåne. Utifrån sin kunskap och sina praktiska erfarenheter kommer han att ge oss insikter och praktiska tips. Fler måste börja tänka som trädgårdsmästare! Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Onsdag 8 maj kl.18.30

Tulpanfrossa i Östra Nöbbelöv

I höstas besökte vi Kristin och Thomas Perssons fantastiska allmogeträdgård i Östra Nöbbelöv. Nu åker vi dit igen, för nu står över 2 500 tulpaner av 130 olika sorter i full blom!

Inträde: Fritt för medlemmar, 50 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Gamla Kyrkstigen 7, Östra Nöbbelöv

Måndag 20 maj kl.18.00

Försommar i rosenträdgården

Vi besöker Carina och Christer Svenssons trädgård i Onslunda som formats av ett stort rosintresse, med rabatter, häckar och klätterställningar som inramning. På senare år har glädjen med vårblommor smugit sig på alltmer. I maj månad blommar träd, buskar, vitregn samt massor med vårblommor och vårlökar i både rabatter och krukor. Vi bjuds på liten fika och plantor finns till försäljning.

Inträde: Fritt för medlemmar, 50 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Ringvägen 9, Onslunda

Onsdag 5 juni kl.17.00-18.00 (Gunnebo) 18.30 – ca 20.00 (Erkes)

Gunnebo plantskola och Erkes trädgård

Vi reser till Söderslätt. Första stoppet gör vi i Gunnebo plantskola där fem generationer bott och verkat. Idag driver Maria och Rickard en plantskola med ett stort och lite annorlunda sortiment med nyheter och sorter som man inte hittar annars. Erkes Trädgård har utvecklats under trettio års tid i ett öppet åkerlandskap. Mona Wembling och hennes man är båda landskapsarkitekter och har använt sin stora trädgård för att experimentera. Först planterade de skyddande häckar, spaljéer och murar för att hindra vindens framfart. Efter det har rum efter rum växt fram, alla med olika karaktär och innehåll. Vi kommer att vandra genom de olika rummen och njuta av det som blommar i den tidiga försommaren.

Inträde: Fritt för medlemmar, 50 kr för icke medlemmar till Erkes trädgård.

Anmälan senast 31 maj till info@osterlenstradgardssallskap.se   Vi åker i egna bilar, ange i anmälan om du önskar samåka.

Plats: Gunnebo plantskola: Landsvägen 9, Skivarp, www.gunnebotradgard.com. Erkes trädgård: Tånevägen 106-0, Klagstorp. Obs, parkering längs vägen.

Måndag 24 juni kl.18.00

Rosor i Raskarum

Vi besöker Ingvar och Ingela Perssons rosenträdgård i Raskarum. I den tidigare odlingsplantskolan får vi njuta av många vackra rosor, ett härligt grönsaksland, och får möjlighet att veta mer om hur man okulerar rosor.

Inträde: Fritt för medlemmar, 50 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Raskarumsvägen 12, 1 km öster om Sankt Olof mot Rörum. Infart nära busshållplats Raskarum.

Vill du skriva ut programmet, eller spara det på din dator? (Pdf i A4-format)

Vårprogram -24