Höstprogram 2023

Torsdag 24 augusti kl.18.00

Arkitekternas trädgård

Följ med till arkitektparet Gunilla och Lars Hanssons fantastiska trädgård i Vitemölla. ”En stenig sandstrand som under 150 år berikats med fiskrens, hästgödsel och sopor. Ett dussin urgamla fruktträd i grässvål och öppen sand jämte en vacker hög stödmur i fältsten”. Så beskriver paret vad de hade att utgå från när de började anlägga sin trädgård för 20 år sedan. Idag finns här en häpnadsväckande trädgård med extra allt!

Inträde: Fritt för medlemmar, icke medlemmar 50 kr.

Ingen anmälan

Plats: Lejegatan 46, Kivik Kör till Badhotellet som ligger i södra utkanten av Vitemölla, mot Kivik. Parkera vid stranden. Gå ett kort stycke in mot byn, cirka fem hus från hotellet. Ett litet stensatt strädde på landsidan av gatan leder till huset som är grått med svart tak.

Söndag 3 september

Trädgårds- och jubileumsresa

Vi fyller 20 år som förening och det firar vi med en spännande resa med buss i södra Skåne. Vi besöker en egensinnig trädgård utanför Skurup, det storslagna Katrinetorp och mysiga Tirups örtagård. Därefter åker vi till Alnarp för att få veta mer om Den nationella genbanken, och får dessutom tillträde till de annars inlåsta odlingarna. Mer information och program finns på hemsidan och mejlas ut i början av augusti.

Pris per deltagare: 600 för medlemmar, 800 för icke medlemmar. Maxantal 50 personer, först till kvarn gäller.

Anmälan: Senast den 18 augusti till info@osterlenstradgardssallskap.se

Lördag 9 september kl. 10.00 -13.00 

Växtmarknad i museets trädgård

Österlens Trädgårdssällskap anordnar i samarbete med Tjörnedala Trädgårdsförening en växtmarknad i Simrishamn, där du kan köpa eller sälja växter, knölar, lökar, fröer etc. Om du vill sälja, medtag även ett eget litet bord. Företag är välkomna, men på grund av begränsat utrymme ber vi er endast ta med växter.

Fritt inträde

Plats: Österlens Museiträdgård, Storgatan 24 Simrishamn

Onsdag 13 september kl.18.00 

Allmogeträdgården i Nöbbelöv

Vi besöker Kristin och Thomas Perssons allmogeträdgård i Östra Nöbbelöv. I september står trädgården, som anlades omkring år 1910, i höstfägring. Här finns bland annat dahlior, astrar, fuchsior och hortensior. 230 meter buxbomshäckar omgärdar rabatterna.

Inträde: Fritt för medlemmar, icke medlemmar 50 kr

Plats: Gamla Kyrkstigen 7, Östra Nöbbelöv.

Lördag – söndag den 16- 17 september kl.10.00 -15.00

Vi ses på systrarna Lindskogs höstmarknad

Passa på att träffa oss i styrelsen för Österlens trädgårdssällskap på höstmarknaden i Systrarna Lindskogs handelsträdgård! Det är tredje året som de anordnar denna lantliga och mysiga höstmarknad fylld av olika hantverk, kreativa människor och såklart massor av växtlighet.

Fritt inträde

Ingen anmälan

Plats: Österlenvägen 615, mitt emellan Löderups kyrka och Valleberga kyrka. Det går också att ta buss 577, hållplats ”Sömmerskehuset” cirka 100 meter från gården.

Onsdag 11 oktober kl.18.30 

Erkes trädgård – En trädgård med många rum

Mona Wembling är författare, landskapsarkitekt och lärare på SLU i Alnarp, hennes trädgård är 3000 kvm och ligger i Klagstorp. Hon kommer att berätta om en trädgårds tillkomst i ett öppet och utsatt läge. Under 29 år har rum efter rum har byggts upp. Vi kommer att få höra om Kretaträdgården, buxbomsparterren, högörtsängen och mycket mer. Mona kommer också att ha sina böcker till försäljning. Under våren 2024 kommer vi även att göra ett besök i hennes trädgård. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar. Betalning med kort eller Swish.

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Onsdag 15 november kl.18.30

Det bor en trädgårdsmästare i oss alla

Henrik Stridh är vd för Äppelriket som är en sammanslutning av 50 fruktodlare, de flesta på Österlen. Henrik kommer att blanda kunskap och erfarenhet från sitt yrkesliv med sitt privata liv som trädgårdsmästare. Det blir en trevlig kompott – om att förädla nya äppelsorter, om fruktmarknaden och hur det är att vara vd för Sveriges största fruktproducerande förening. Men också om hur man rotar buxbomsticklingar och väljer växter för att lyckas. Ta gärna med fikakorg! Ta även gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar. Betalning med kort eller Swish.

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Onsdag 29 november kl.18.30

Avslutning med juligt tema

Vi firar adventstid och säsongsavslutning med en kväll i julens tecken. Mer information kommer när det närmar sig. Vi bjuder på glögg och julfika! Ta gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Fritt inträde

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Vill du skriva ut programmet, eller spara det på din dator? Klicka på länken nedan. (A4-format)

Höstprogram -23 ÖTS.3

Jubileumsresan