Höstprogram 2024

Onsdag 21 augusti kl.17.30

Medlemskväll i Åbergs Handelsträdgård

Välkomna till en kväll i Åbergs Handelsträdgård, exklusivt för oss medlemmar i Österlens trädgårdssällskap. Vi får höra mer om företaget som grundades 1872 av Anders Åberg, lades ner i höstas men återuppstod i våras med Kjell och Lena Åberg återigen vid rodret. Vi medlemmar får 10 procent på allt vi handlar denna kväll. Ta gärna med fikakorg, sittplatser finns.

Inträde: Fritt. OBS endast för medlemmar. Glöm inte medlemskortet!

Ingen anmälan

Plats: Åbergs Handelsträdgård, Karlshemsvägen 37 i Öja utanför Ystad. Vi åker i egna bilar och samåker om möjligt. Meddela om du önskar samåka till info@osterlenstradgardssallskap.se

Onsdag 4 september kl.18.30

En annan sorts trädgård

För fyrtio år sedan köpte journalisten, fotografen och författaren Mia Gröndahl en förfallen gård med tre tunnland åker, Killahuset i Sandby. Undan för undan har hon förvandlat åkern till ett paradis för människor, djur och växter. Nu har hon skrivit en bok om hur det hela började, om Killahusets historia, hennes tankar kring trädgården och hur hon lyckats se möjligheter när katastroferna avlöst varandra. Det kommer hon att berätta för oss – historien om en annan sorts trädgård. Boken kommer att finnas till försäljning. Ta gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet. Vi bjuder på enkel fika!

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Lördag och söndag 21–22 september kl. 10-15.00

Vi möts på Höstmarknad hos Systrarna Lindskog

De två trädgårdsälskande systrarna driver sedan februari 2015 Systrarna Lindskogs Trädgård & Design. I september är det dags för den återkommande höstmarknaden, och då finns vi på plats! Du kanske vill veta mer om vår förening, höra om våra planer eller ge oss dina tips och idéer? Vi ses där!

Plats: Österlenvägen 615, mitt emellan Löderups kyrka och Valleberga kyrka.

 

Onsdag 25 september kl.18.30

Skörda, förvara, förädla

Ett föredrag om hur du skördar och förvarar dina grönsaker med en rimlig arbetsinsats. Du kanske vill bli självförsörjande på så mycket som möjligt? Vad kan stå kvar i landet? Vad kan stå i källare/uthus? Vad kan torkas, frysas, syras eller konserveras? Anette Nilsson Boäng tipsar om sina metoder och avslöjar några av sina favoritrecept. Ta gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet. Vi bjuder på enkel fika!

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Onsdag 9 oktober kl.18.30

Varannan vild! Om mångfald i trädgården med Christel Kvant

Hur lockar vi humlor och fjärilar till våra trädgårdar – och vad behöver de för att kunna föröka sig? Om trädgårdens viktiga roll för den biologiska mångfalden berättar Christel Kvant, välkänd författare till en lång rad trädgårdsböcker som klassikern ”Trädgårdens rum” och ”Vår Trädgårdsbok”. Sommaren 2022 gjorde hon den uppmärksammade utställningen ”Varannan vild” i Helsingborg – om vikten av att släppa in vilda, inhemska växter i trädgården – det är de som är livsnödvändiga värdväxter för fjärilar och andra insekter. Lär dig hur nässelfjärilen vill ha nässlor, hagtornsfjärilen vill ha hagtorn – men citronfjärilen vill inte ha citron! Det går att göra skillnad och rädda världen – i alla fall i den egna trädgården! Ta gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet. Vi bjuder på enkel fika!

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Onsdag 6 november kl.18.30

Clematis – inte bara uppåt väggarna

Krister Cedergren drev fram till 2019, som tredje generationen, Cedergrens plantskola på Råå. Han är också en av Sveriges kunnigaste på clematis. Och det är vad det kommer att handla om denna kväll! Om historien, hur den förökas, om plantering, skötsel och beskärning. Ta gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet. Vi bjuder på enkel fika!

Inträde: 50 kr för medlemmar, 100 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

 

Onsdag 27 november kl.18.30

Grand final med julmys

Vi bjuder på en kväll med julstämning och julfika – och oss själva! Vi i styrelsen berättar kort om våra trädgårdsupplevelser och visar några bilder på våra egna trädgårdar. Det blir berättelser om glädjeämnen såväl som misslyckanden och besvikelser, planer och förväntningar. Ta gärna med växter (märkta) eller annat växtrelaterat (ex böcker, fröer, lökar, redskap) till lotteriet.

Inträde: Fritt för medlemmar, 50 kr för icke medlemmar

Ingen anmälan

Plats: Före detta Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 Simrishamn

Vill du skriva ut programmet, eller spara det på din dator? (Pdf i A4-format)

Höstprogram -24.1 pdf

Höstprogram -24.1 folder